úterý 29. května 2018

Nejúžasnější věc - Maja Lunde, Hans Jørgen Sandnes

Autor: Maja Lunde, Hans Jørgen Sandnes
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 52

"Starosta se díval z jednoho jídla na druhé. Potom se otočil k porotě. "Který z nich vyhraje?"

Pohádka Nejúžasnější věc je vyprávění o tom, jak vznikla pizza, špagety a zmrzlina. Podivuhodný příběh o protivných šéfkuchařích, o zlobivém kocourovi, o pěti kakaových bobech, ale hlavně o dívce s bohatou představivostí.
První dětská obrázková kniha norské spisovatelky Maji Lunde, kterou svými pohádkovými ilustracemi opatřil  Hans Jørgen Sandnes. Všechny obrázky jsou namalované opravdovou čokoládou!

Maja Lunde (narozena 1975) zaujala čtenáře po celém světě velmi úspěšným románem Historie včel (Omega, 2017), který byl oceněn prestižní Cenou norských knihkupců. Vystudovala mediální studia a pracovala jako scénáristka dětského zábavního programu Barnas Supershow a komediálního seriálu Side om side. Napsala řadu knih pro děti a mládež, mezi nimi například populární sérii Verdens kuleste gjeng (Nejlepší parta na světě).

Hans Jørgen Sandnes (narozen 1979) je norský ilustrátor a animátor. Ilustroval více jak 30 dětských knih, mezi nimi například výroční vydání knihy Alfa Proysena Sirkus Mikkelikski (Cirkus Mikkelikski). Novými ilustracemi opatřil i knihu od Anne-Cath Veslys Mormor og de atte ungene (Babička a osm dětí). Dále se proslavil ilustracemi k dětským detektivkám spisovatele Jorna Liera Hrstsa Betektivbyra nr. 2 (Detektivní kancelář č. 2).


Moc ráda zabloudím k dětským knihám. A o to je vždy má radost větší, když objevím kousek, který rozhodně stojí za to. Jak po obsahové, tak po ilustrované stránce. Když z knihy cítím tu radost, to nadšení, se kterým je napsaná a nakreslená, je to nádhera.

Nejúžasnější věc splňuje všechny tato kritéria na jedničku. Je to vyprávění o holčičce, kterou je smutná z odstěhování svého kamaráda Čoka. Dokonce mu do dalekého Mexika napíše dopis, jenže odpověď nepřijde. Je ji to ale jasné, vždyť je mu teprve šest a neumí písmenka. Stále bloudí městečkem sama a smutní. Jednou objeví od Čoka ve schránce dopis, který je ale prázdný, až na pár podivných, hnědých fazolek. 
V tu dobu začíná v městečku vyhlášená, kuchařská soutěž, na kterou se sjíždějí všichni možní kuchaři ze všech koutů světa. Aspoň přijde Ninon na jiné myšlenky a možná se stane i něco velikého a naprosto úžasného!

"Jo hou! Máme tedy vítěze?" zaradoval se starosta a nadšením povyskočil. Porota se na sebe koukla. A pak zavrtěla hlavou. "Hranolky, nebo špagety? Nemožné si vybrat."

Překvapí vás, že na těchto málo stránkách můžete objevit příběh, který je nejen kouzelný, ale také zábavný a má skvělou pointu. Já jako dospělý čtenář oceňuji, že autorka dětem pomalu dávkuje indicie a na konci dojde k velkému odhalení. 


A teď se dostávám k ilustracím. Ty jsou naprosto dokonalé a hlavně propracované. Každý obrázek jako by se vám hýbal před očima. Líbí se mi, jak autor dokázal ukázat možnost pohybu postav, které v příběhu vystupují. Propracoval je do sebemenšího detailu, pohrál si s tím a navíc jde vidět, že se skvěle "vyřádil". I maličkosti, na kterých by asi nezáleželo dokázal na ty stránky vměstnat a o to více je to obdivuhodné a úžasné.

Po dlouhé době se mi dostala do rukou dětská knížka, která na mne dýchá svou atmosférou. Jsem naprosto spokojená s tím, co na mě v Nejúžasnější věci čekalo a rozhodně ji doporučuji i pro vás a vaše děti. Navíc tím, jak je napsána, kdy na stránkách je jen pár vět, je ideální pro začínající malé čtenáře. Věřím, že jsem vám dala skvělý tip, třeba na dárek ke dni dětí. :-)

Hvězdné hodnocení:

Děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk a pokud si knihu chcete koupit, můžete přímo tady:

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat