čtvrtek 19. dubna 2018

Zrádce trůnu - Alwyn Hamilton

Autor: Alwyn Hamilton
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 440

"Pod listem byly další podobné nákresy. A další na něco, co vypadalo jako součástky nějakého stroje. Jeden z kousků papíru přidržoval na místě kousek kovu veliký asi jako mince. Bylo do něj vyražené moje jméno a změť dalších slov v prvním jazyce."

Amání utekla společně s okouzlujícím Jinem na hřbetě mytického koně ze svého rodného města. Chtěla pro sebe svobodu. Teď se ale snaží osvobodit celý národ Mirádži z područí krvežíznivého sultána, který na cestě k moci neváhal zabít vlastního otce. Když se Amání nedobrovolně ocitne přímo v sultánově paláci, je odhodlaná udělat všechno, aby ho zbavila trůnu. Pomalu odkrývá tajemství, která se skrývají v palácových zdech, snaží se zapomenout, jak moc si s Jinem byli blízcí, než zmizel, a téměř zapomíná, že je vězeňkyní nepřítele. Čím déle však v paláci zůstává, tím víc pochybností má o tom, jestli je sultán opravdu tak zlý, jak slýchala, a jestli za všechno špatné v jejich zemi náhodou nemůže někdo jiný. Jisté je jediné: Všechno se může změnit.

Alwyn Hamiltonová se narodila v Torontu a dětství strávila cestováním mezi Evropou a Kanadou. Poté se její rodiče usadili ve Francii a vyrůstala v Beaune, což je malé město ve Francii. Studovala dějiny umění v Anglii na King College v Cambridge University. V současné době žije v Londýně.

Na začátku vám řeknu, že jsou dvě věci, které mi trochu kazí potěšení z tohoto čtiva. Tou první je časová prodleva mezi prvním a druhým dílem. U prvního jsem skákala metr dvacet vysoko jak jsem byla od první stránky začtená a nadšená, jaké že to není úžasné čtení. Teď u druhého mi trvalo několik kapitol, než jsem si na všechno vzpomněla a zabrala se do příběhu. Ne, nejsem stará a nemám sklerózu, ale půl roku je fakt dlouho a při tom množství knih, které přečtu, nemám kapacitu, abych si pamatovala všechno. A samozřejmě mi chybí čas i na to, abych si jedničku připomněla. U některých knih tento problém nemám, i když je časová prodleva delší, nevím, proč to bylo tady. Možná z toho důvodu, že jsem byla tak nadšená a čekala jsem hned od prvních stránek bůh ví co. Proto, jestli se chystáte číst tento díl a máte možnost, zopákněte si jedničku. :-)
A druhý nešvar je obálka. Vím, že to bylo hodně diskutované téma, že se jednička neprodávala, proto se změnila obálka, ale já když je porovnám si myslím, že obálka jedničky je mnohem hezčí. Je to o vkusu, sto lidí, sto chutí. Ale každopádně jsem teď napsala všechny negativní věci, které jsem měla k sérii Pouště v plamenech a nyní jdu pět ódy na dokonalou, úžasnou a skvělou knihu. :-)

Amání mě opět nezklamala. V jedničce si mě získala svou úžasnou povahou, svým chováním, bystrostí, správným úsudkem a pevnou muškou, ve druhém díle vše jen potvrdila. I když je demdží a patří do jiné kategorie než ostatní smrtelníci, normálně mezi ně zapadá a rozhodně by vás nenapadlo ji posuzovat nějak jinak.
Uznávám, že Zrádce trůnu na mě působil více akčnějším dojmem. Neměla jsem při čtení šanci se nudit ani přemýšlet nad nesmrtelností brouka. Hned od prvních kapitol autorka nastavila laťku dramatičnosti hodně vysoko a co vám budu povídat, na konci do vygradovalo do neskutečných rozměrů a opravdu se nemůžu dočkat dalšího dílu.

Jako v předchozím, tak i v tomto díle, jsem se naprosto vžila do příběhu a hlavně do pocitů hrdinů. Na konci jsem uronila nějakou tu slzičku. Ovšem, o to tady nejde. Jde o to, co ve mě čtení vyvolávalo. Když Amání jásala, jásala jsem s ní, když se rozčilovala, rozčilovala jsem se s ní, když byla na rozpacích, byla jsem taky. Pevně věřím, že mě holka nezklame a v dalším díle nakope zadek přesně těm, kterým bych nakopala já! :-)

"Začal jsem se pomalu prodírat směrem, kde jsem ho viděla zmizet. Nebo aspoň tak pomalu, jak to šlo, když mi srdce bilo jako výstřely z revolveru. Proplétala jsem se mezi podivně oblečenými cizinci. Mirádžinci v jemných barvách, nebezpečnými muži v uniformách. Ale jeho jsem neviděla. Ztratila jsem ho. Už zase."

Pokud jste první díl nečetli, rozhodně si jej pořiďte a nechte se zavést do světa, kde nic není jako u nás. Nechte se unést tam, kde kouzla mají svou velkou moc.
Rozhodně tento i předešlý díl doporučuji všem deseti. Pokud máte rádi "dobrodružné pohádky", tak série Poušť v plamenech je ideální pro vaši četbu.

V příběhu objevíte nejen akci a napětí, hromadu vyhrocených soubojů a kouzlení k tomu, ale také je tam pořádná dávka intrik, lží a nevěrohodnosti spolu s trochou lásky, romantiky a pochopení. Ovšem ty zlé věci převládají a to je důvod, proč se tyto knihy budou líbit jak čtenářkám, tak čtenářům. Kdyby tam bylo jen "ťuťu ňuňu", asi by to nebavilo nikoho. :-)
Navíc prostředí, ve kterém se všechno odehrává, vás bude samo o sobě přitahovat. Vyprahlé pouště, písek, slunce, žár...

Poslední, co chci říct je: "Přečtěte si to, fakt že jo!"

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete objednat přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat