sobota 10. února 2018

Čtenářka - Traci Chee

Autor: Traci Chee
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 403

...."bývalo kdysi, a jednou zase bude...."

Sefia ovládá umění přežít. Poté, co byl její otec zavražděn, ukrývala se totiž společně se svojí tetou Nin v divočině. Naučila se lovit, stopovat a také krást. Když jednoho dne tetu unesou, zůstane sama a začne si klást otázky. Kdo Nin unesl a proč? Souvisí její zmizení s otcovou vraždou a s tím podivným hranatým předmětem, který teta tak pečlivě schovávala?
Kniha, kterou však nedokáže přečíst, a záhadný němý chlapec, jehož zachrání před krutým zacházením, se stanou její nadějí. Klíčem k odhalení tajemství jejího světa - a otcovy tragické smrti...

Traci Chee je naprostý blázen do slov a všeho, co s nimi souvisí: miluje knižní umění a knihy o umění, poezii i papírové skládanky. Studovala literaturu a tvůrčí psaní na kalifornské univerzitě v Santa Cruz a titul Master of Arts získala na státní univerzitě v San Francisku. Traci vyrůstala v malém městečku, kde bylo víc krav než lidí, a dnes se cítí nejlíp v horách, kde křižuje serpentiny a objevuje skrytá horská jezera. Žije v Kalifornii se svým strašně rychlým psem. Čtenářka je její debut v žánru literatury pro mládež.

Od té doby, co jsem věděla o tom, že bude Čtenářka vydána, jsem se nemohla dočkat, až si ji budu smět přečíst. Nejen, že mě lákala zlatým pozlátkem, tím, jak je kniha barevně vyvedena, jako by byla opravdu obalena zlatem, ale také tajemným podtextem: "Představte si svět, kde je čtení chápáno jako výsada a je povoleno jen hrstce nejmocnějších...". Věděla jsem, že anotaci už číst nemusím, kdežto knihu ano! :-)
Jakmile mi dorazila, neváhala jsem, všechno odložila a vrhla jsem se na příběh, který je ukryt ve zlatých deskách.

Sefia je bojovnice tělem i duší. Není to ale žádná zbrklá holčina, kdežto skoro žena, která přemýšlí nad svými činy. Od začátku mi byla sympatická a stejně tak Lučištník. Oba dohromady tvořili skvělou dvojici, která se snaží rozluštit záhadu knihy a k tomu zůstat naživu. Protože se v jejich okolí objevují lidé, jenž jim usilují o život, mají se co ohánět a zjišťují, že ve dvojici je jejich síla. Ale i tak to není lehké, protože asasíni dokáži nevídané a těm se ubránit skoro vůbec nejde...
Část příběhu se odehrává na souši, ale druhá část na moři. Důležitou postavou zde je kapitán Rákos, který vás provede svým příběhem, jenž se na konci protne se Sefiiným a utvoří tak skvělý čtecí zážitek v podobě Čtenářky.

Kniha je určena čtenářům od čtrnácti let, ovšem i starší si přijdou své. Pokud máte rádi dobrodružství s fantasy prvky, tak jste určitě na správné adrese. Co na tom, že hlavní hrdince je šestnáct let. Důležité je, že kniha má děj, který zaujme a má čtenáři co nabídnout.
Navíc je to příběh v příběhu. Opravdu. Nedá se to pořádně vysvětlit, aniž bych prozradila pár detailů, které by vám ale vzaly tu potěchu ze čtení, takže vám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než mi věřit. Čekejte nevídané, hledejte náznaky, slova a písmena navíc... Čtěte pořádně i mezi řádky a vykoukne na vás něco víc..

"Jak moc může člověk chybět."

Kapitoly v knize jsou poměrně krátké, a proto se vám bude zdát, že čtete nějak rychle. Čtyřsetstránkovou knihu sfouknete během pár večerů, ale je to nejen díky dobře děleným kapitolám, ale také díky stylu psaní autorky. Jak sama autorka říká, žije pro písmena a příběhy a zde se to odrazilo. Dokázala mě zaujmout hned od prvních stránek, dokázala si omotat můj chtíč vědět a znát hned ze startu a pomalu mi servírovala všechny detaily a indicie, abych pochopila, co všechno mi Čtenářka může dát.
Já bych řekla, že kniha je napůl dobrodružná jízda, napůl pohádka, která zaručeně musí bavit každého, kdo má v sobě trochu fantazie. Když se třeba ve čtení dostanete k želvě, nebudete věřit, že ji tohle mohlo napadnout a přitom je to naprosto úžasný nápad! :-)

I když je konec příběhu docela uzavřený, přesto jsem zvědavá, jak to všechno bude pokračovat. U jiných knih se dostaví efekt, že jsem spokojená jak to dopadlo a nemám chuť si přečíst další díl. Ovšem tady je to přesně naopak. Tady se nemůžu dočkat, až se mi dostane do rukou další dávka. Až se budu moct opět ponořit do vyprávění, které Traci Chee zvládla na jedničku.

Dokonale jsem se bavila, čtení si užila a můžu ji doporučit všem, kteří mají tento styl knih rádi. Rozhodně se nebudete nudit, navíc budete určitě tak jako já, hledat právě ty "mezipříběhy", které dělají ze Čtenářky naprosto originální čtení.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a Čtenářku si můžete objednat přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat