neděle 7. ledna 2018

Sedmé dítě - Erik Valeur

Autor: Erik Valeur
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 839
Rok vydání: 2017

"Zahleděl se směrem ke vzdáleným vesničkám s podivnými názvy... Pochopitelně se to na něm podepsalo... Pamatoval si všechny noci, kdy ležel s rukama schovanýma pod dekou, aby nikdo neviděl, co jedné noci v soukromé škole spáchaly. I zápach hlíny. A vědomí hniloby a obrysu v půdním okně proti měsíčnímu svitu..."

Těch sedm dětí mělo jedno společné: narodily se na porodnickém oddělení B Královské nemocnice a všech sedm bylo určeno k adopci. Během několika měsíců jim zaměstnankyně známého dětského domova Kongslund našly nové rodiny po celém Dánsku a děti dospěly, aniž by cokoli tušily o své minulosti.
S jedním dítětem se ovšem pojí tajemství, které musí za každou cenu zůstat utajeno. když je o mnoho let později nalezena na pláži nedaleko dětského domova mrtvola starší ženy, rozběhne se vyšetřování, které zasáhne celý národ. Tajil proslulý dětský domov více než půl století skandály sahající do nejvyšších pater společnosti?
Román Sedmé dítě je vyprávěním o sedmi dětech, jejichž životy jsou nerozlučně propojeny od narození na začátku 60.let minulého století až po jejich dospělost, kdy v Dánsku nastal takzvaný čas blahobytu. Do Kongslundské aféry se od prvního dne zapojí největší televizní stanice v zemi, idealistický deník a nejvlivnější dánští politici...
...a v dětském domově Kongslund mezitím ředitelka zpívá nekonečnou píseň o modrých slonech pochodujících po jemných pavučinách. Svou písní varuje děti, o které pečovala:
...tenounká pavučina,
přejít co nejopatrněji...

Erik Valeur (*1955)
je dánský novinář, který píše pro Berlingske Tidende, Danmarks Radio, Information a Taenk. Je také komentátor Politiken a Jyllands - Posten. On a jeho kolegové dvakrát obdrželi prestižní cenu Cavling. V roce 1994 mu byla udělena Cena Publicistklubben a v letech 1994 a 1999 získal cenu Kryger. Je autorem knih Stop the xPress (1993), The Power Book (2002) a 60 Rounds Fired (2007).

Román Sedmé dítě je velice obsáhlý. Na více než osmi set stranách se odvíjí děj, který je spletitý, ale přitom na konci dosáhne kýženého výsledku a vám se před očima promění v příběh, který dává hlavu a patu.
Rozhodně se tato kniha nebude líbit každému. Není to ten typ knihy, kterou budou číst mladí i staří, ženy i muži či dospívající. Najde si pouze jen své čtenáře, protože svou rozsáhlostí a složitostí si o to říká. Je spíše pro čtenáře, kteří se řadí mezi náročné, přemýšlivé.

Příběh začíná dne 11. září 2001 v Kodani, kdy je nalezena na břehu mrtvá žena. Kousek od sirotčince, kde bylo po narození přemístěno sedm dětí, z nichž šest bylo i adoptováno. To vše v roce 1961. Policejní vyšetřovatelé neví, zda to byla vražda nebo náhoda. Kolem mrtvoly se nachází spousta divných věcí, ale zájem o mrtvou opadne, protože v tu chvíli začne teroristický na dvojčata. Sirotčinec názvem Kongslund se připravuje na večírek k poctě Magny Ladegaardové, která se s pomocí danské vlády o sirotčinec a děti dlouho starala. Jenže se objeví tajemný dopis, v přítomnosti, který otevře dvířka v minulosti, která nikdy neměla vyplout na povrch. Nejen zaměstnanci sirotčince, ale také mnoho nejmocnějších mužů je v ohrožení na své důstojnosti a nejen ji...

Troufám si říct, že je to kniha, která vás hned na prvních stránkách chytne nebo odradí. Téměř nic mezitím. Ano, najde se pár jedinců, kteří ji přelouskají celou, i když nebudou dvakrát "odvařeni", ale i přesto, že jsem se celkem ztrácela a zdálo se mi, že stránky neubývají, touha odhalit, co se tam vlastně SAKRA děje, mě nutila číst dál. Přiznám se, že kdybych byla slabší povaha, tak ji nedočtu. Nebylo to pro mě to pravé ořechové, ale jako recenzent jsem tady, abych vám napsala recenzi, která bude nezaujatá.

"Obchodník nakonec rozsvítil a podíval se na manželku. Jako vždy se ho zmocnil nevyřčený strach, že sdílí věčnost s člověkem, jehož vlastně nikdy neznal a který každou noc a postupem času i velkou část dne prochrápe jejich společný život."

Kapitoly jsou poměrně dlouhé a na každém konci kapitoly byla věta, nějaký náznak, že se bude dít něco velkého. Jenže díky spoustě omáčky kolem mi přišlo, jako by to ten glanc tajemství postupně, v další kapitole, ztrácelo. To, jak autor vybruslil na konci knihy se vším tajemstvím na povrch, vysvětlil a spojil všechny informace dohromady mi dalo pochopit, o čem jsem četla, ale musím se přiznat, že někdy jsem opravdu tápala. Jednoduše, zajímalo mě kdo je to pověstné sedmé dítě a kdo jsou jeho rodiče, stačilo by to trochu zaonačit a potom prozradit a ne místo toho chodit doslova kolem horké kaše. Autor byl místy rozvláčný, táhlý, nudný. Snažil se stále vymýšlet nové spojitosti, aby to bylo napínavější, ovšem méně je někdy více.

V knize se dost přeskakuje nejen v čase z minulosti do přítomnosti a naopak, ale také je tam docela velký počet postav, kdy bylo pro mě obtížné sledovat děj. Musela jsem mít na čtení absolutní klid a přiznám se, že některé kapitoly jsem četla i dvakrát, abych věděla, co se děje.

V příběhu najdete snad téměř vše, od popisů dětství, různých rodin, politiků a politiky samotné, až třeba po pokrytectví, nenávist, zradu. Je tam toho tolik, že obdivuji autora, jak tohle všechno dokázal dát dohromady. Určitě to není román ušitý horkou jehlou, ale promyšlený od začátku až do konce.

Nebudu nikomu doporučovat tento román, ať si každý sám po přečtení řekne, jestli se do knihy pustí nebo ne. Dle mého názoru, pokud patříte mezi náročné čtenáře, bude se vám líbit. Pokud ale máte rádi "prvoplánové" knihy, ty, které zbožňují všichni a kupují si je jako bestsellery, tohle nebude zrovna váš šálek kávy.

Hvězdné hodnocení:

Děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk a pokud si chcete knihu koupit, můžete tady:
knihy Omega
knihy Dobrovský

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat