sobota 6. ledna 2018

Jediný muž - Andrew Gross

Autor: Andrew Gross
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CPress
Počet stran: 400

"Umřít je někdy prostě jednodušší než bojovat dál."

Záchranná mise vedoucí do pekla jménem Osvětim.
Poručík zpravodajské služby Nathan Blum rutinně dekóduje zprávy z obsazeného Polska. Po útěku z krakovského ghetta - poté, co nacisté popravili jeho rodinu - však Nathan touží udělat něco velkého pro svoji rodnou zemi zmítanou válkou. Nikdy však neočekával návrh, který obdrží od svého nadřízeného Billa Donovana. Úkol, aby se dostal na nejhorší místo na zemi, živoucí peklo, ve kteérm má najít a poté utéct s jedním člověkem, jediným mužem, který může Spojencům zajistit vítězství ve válce. Ten muž se jmenuje Alfred Mendl a je světově uznávaným fyzikem a vědcem. Osudy Bluma a Mendla se protnou v místě se jménem Osvětim...

Andrew Gross se narodil v New Yorku v roce 1952. Vyrůstal na Manhattanu a v roce 1982 získal magisterské vzdělání na Columbia University. Je úspěšným autorem mnoha bestsellerů, jež se ocitly na prestižním žebříčku New York Times. Jeho knihy byly přeloženy do 25 jazyků a jako spoluautor se podílel na několika knihách jednoho z nejprodávanějších světových spisovatelů Jamese Pattersona. S manželkou Lynn a třemi dětmi žije ve Westchesteru v USA.

Příběh se odehrává v době druhé světové války. Alfred Mendl je profesor elektromagnetické fyziky a vězeň v koncentračním táboře. Má znalosti, aby dokázal vytvořil první atomovou bombu a papaláši USA udělají všechno pro to, aby jej z tábora dostali ven. Nathan Blum je důstojníkem americké armády, původem Polák, který už jednou z tábora utekl. Nyní je nasazen do mise, kdy za 72 hodin má za úkol dostat profesora ven. Nemá co ztratit, jeho celá rodina byla v koncentračním táboře zabita, tudíž na tuto nabídku kývne a akce začíná...

Já nemám slov. Rozhodně to není lehké čtení, ale za ten čas příběh stojí. Je to naprosto dokonalé, úžasné, skvělé! Tohle bylo vážně něco!

Jedná se o historický thriller, u kterého se na konci dozvíte, že některé informace jsou pravdivé, jiné jsou smyšlené jen pro to, aby umocnily zážitek čtenáře. A autor to umí, protože můj zážitek je opravdu neskutečně silný.

"Miluji tě, Alfrede!" vykřikla Marta. Přes temné moře davu se mu podařilo zahlédnout poslední pohled přetékají úpěnlivostí. V jejím kapitulujícím pohledu spatřil jakousi konečnost, kterou nikdy předtím neviděl. Zamával jim a poslal za nimi úsměv plný naděje, přestože jeho srdce náhle zaplavil smutek a hrůza a pocit, že už je možná víckrát neuvidí. "Taky vás obě miluju." A pak byly pryč."

V ději se objevuje plno postav, které dokázal autor charakterově skvěle vykreslit, každá z nich měla svou úlohu v příběhu a dohromady z nich vytvořil naprosto reálné, uchvacující osoby s životním osudem, chcete-li příběhem, který nemá obdoby. Omlouvám se za ty superlativa, ale mám pocit, že bez nich nedám dostatečně najevo, jak se mnou kniha zamávala.

Celý příběh je opravdu napínavý, strhující a konec knihy byl nejen překvapující, ale také velmi emocionální. Prožívala jsem každou stránku, od začátku do konce. Kapitoly jsou poněkud delší, ale můžu vám zaručit, že pokud se do čtení pustíte, budete si přát, aby tam kapitoly ani nebyly, aby byl příběh celistvý a vy jste nemuseli ani otáčet stránky, aby vás to nezdržovalo od čtení.

Jediný muž je historický thriller a mě vždy zajímaly knihy s pozadím právě světové války, tudíž tohle byla jasná volba. Jsem naprosto nadšená, že se mi dostal do rukou, protože se jedná o jednu z nejlepších knih, kterou jsem kdy na toto téma četla.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si koupit můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat