pátek 19. ledna 2018

Hon na přístavního žraloka - Thomas Brezina

Autor: Thomas Brezina
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 127
Ilustrace: Max Meinzold

"To se dá zařídit. Na dnešní odpoledne stejně nemám nic v plánu. Můžete klidně vyrazit na lov žraloků!" Rybář se pobaveně zachechtal a dal tím oběma detektivům na srozuměnou, že je ani v nejmenším nebere vážně. Jenže to se mělo brzy změnit..."

V Severním moři žije lidožravý žralok? Parta detektivů ho viděla na vlastní oči, přesto se jim něco nezdá. Žralok trhá jednu oběť za druhou, městem se šíří panika a čtyři kamarádi musí nenasytné zvíře okamžitě zastavit!

Rakušan Thomas Brezina se narodil ve Vídni. Svou první knihu napsal již v osmi letech a měla 30 stránek. První opravdový úspěch však zaznamenal "teprve" v patnácti letech, když vyhrál se svými pěti televizním scénáři "Velkou rakouskou cenu pro mládež". Po maturitě na gymnáziu trochu studoval, ale mnohem více se zabýval prací pro televizi. Měl a dosud i má vlastní TV pořady. Jako spisovatel píše od roku 1989. Jeho knih (převážně pro mládež) je již více než 400, byly přeloženy do třiceti tří jazyků. Mimo jiné píše i pro divadlo a je vyslancem UNICEF. Je vášnivý sběratel hodin a každý den končí rozepsanou větou, aby mohl následující den rychle navázat na svůj příběh.

Patti, Erik, Tina a Dominik, to jsou čtyři kamarádi, čtyři sehraní detektivové, kteří každé podivnosti přijdou na kloub. V tomto díle se setkávají při relaxu na moři v loďce, se zeleným žralokem, který se ovšem nechová zrovna standardně. Po tomto otřesném zážitku, kdy se báli, že přijdou o život, se docela rychle otřepou a rozhodnou se vypátrat, co dělá žralok v Severním moři. Ovšem do cesty se jim staví jedna překážka za druhou...

V pořadí je Hon na přístavního žraloka již čtrnáctou knihou v sérii Čtyř kamarádů v akci, ale rozhodně se nemusíte bát ji koupit svým ratolestem. Já předchozí nečetla a žádný problém jsem neshledala. Děj je velmi rychlý a pro děti bude určitě napínavý, místy až hororový.


S autorem, Thomasem Brezinou, jsem měla tu čest již před mnoha lety, kdy se mi do ruky dostaly některé jeho knihy. Věděla jsem, že píše příjemné, dobrodružné, napínavé, ale taky dojemné příběhy (Dotek anděla) a proto jsem se rozhodla zkusit jeho novinku. Rozhodně jsem spokojená.
Kniha je určena dětem od deseti let a já věřím, že si ji maximálně užijí.

Příběh je doplněn mnoha ilustracemi, o které se postaral Max Meinzold skvěle. I když jsou černobílé, vůbec to nevadí, ba naopak. Někdy to působí správně ponuře, což se hodí k ději. Obrázky jsou téměř na každé stránce, a v různých velikostech.

"Režisérka se na něj udiveně podívala. "Helga Kormidelníková... Ta vyuzená makrela mi pokaždé jde na nervy tak, že si to ani neumíš představit, ale bohužel je na takové odporné role jako dělaná."

Můžu vám zaručit, ať už sáhnete po této knize či některé jiné od tohoto autora, určitě se vaše děti nudit nebudou. Ovšem, pokud mají rády napětí, tak rozhodně doporučuji tuto sérii, protože čtyřka detektivů, řeší jen a pouze velmi důležité záhady a tajemství.
Navíc umí autor psát pro děti opravdu poutavě a hned k věci. To znamená, že je nezatěžuje žádnými popisy či nesmyslnými detaily a jde rovnou z akce do akce.

Pokud tedy máte doma malého čtenáře nebo čtenářku a hledáte tip na knihu, která jej bude bavit, tak se určitě koukněte po této knize. Věřím, že malí, desetiletí čtenáři, budou nadšeni. Prožijí dobrodružství, trochu se zabojí, poperou se s nervozitou a zavřou knihu s úsměvem, jak všechno dobře dopadlo. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat