neděle 10. prosince 2017

Za sedmero mrakodrapy - Sarah Darer Littman

Autor: Sarah Darer Littman
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Počet stran: 171

"Princezno, pochyby nesmíš mít,
to, co teď vidím, se nedá skrýt.
Sličný jinoch pro tebe slabost má,
věř, že to zrcadlo vždy pozná."

Seznamte se osobně s Rosie, dcerou Sněhurky a prince Krasoně. Asi byste čekali, že když je její matka nejkrásnější ženou v pohádkové říši i na Manhattanu, nebude ani pro Rosie žádný problém sehnat si doprovod na školní ples. Jenže opak je pravdou. Nezbývá jí proto nic jiného, než požádat Sněhurku o pomoc.
Okamžitě se ocitá ve spárech kadeřníků, stylistů a dalších lidí, kteří z ní udělají úplně novou Rosie. A taky dosane dárek - pudřenku s malým zrcátkem, které na ni MLUVÍ!
Nejde náhodou o TO zrcadlo, které měla ve své komnatě zlá královna? A nedává jí rady, kvůli kterým přestává být sama sebou?
Rosie je bezradnější než dřív. Co má udělat, aby měl i její příběh šťastný konec?

Sarah Darer Littmanová je uznávanou autorkou knih Backlash, Want to Go Private?, Life, After, Purge a Confessions of a Closet Catholic, a vítězkou ceny Sydney Taylor Book Award. Mimo psaní knih je Sarah také oceňovanou sloupkařkou online novin CTNNewsJunkie a vyučuje tvůrčí psaní v MFA studijním programu na Western Connecticut State University.

.... a pokud nezemřeli, tak žijí šťastně dodnes. Takto nějak končí každá pohádka, kterou známe z dětství. Od Popelky, až po Sněhurku. A zrovna Sněhurka, princ Krasoň a ostatní hrdinové z pohádky jsou hlavní postavy v knize nazvané za Sedmero mrakodrapy.

Sněhurka je matka, princ Krasoň je otec jedné mladé dívky jménem Rosie. Přesněji se jmenuje Rosamund Sněhurka Krasoňová, ale zkráceně Rosie. Kdo by taky na ni volal Rosamundo? :-)) Rosie nemá s kým jít na Podzimní ples její školy. Všechny její kamarádky, i ty nejlepší mají partnery, ale ona je pořád na ocet. A toho bohdá nebude, aby dcera samotné, nejkrásnější a nejvznešenější, Sněhurky neměla partnera! Do snahy získat pro Rosie doprovod se zapojí všichni z jejího blízkého okolí, dokonce jednou o radu požádá i strejdu Googla, ale to není ta nejlepší varianta. Rosie se začne měnit všem před očima v dokonale upravenou, s perfektním stylingem, mladou dámu. Ale co je důležité, i když ji zakrývá pořádná vrstva oblečení, které předtím neholdovala, několik mejkapu a podobných serepetiček, musí si zachovat své vlastní já. Jenže to není tak jednoduché... Jisté očekávání na ni kladou všichni a chvílemi Rosie přemýšlí, že neví, kdo je...

Tato kniha je určena pro čtenářky od 11 let a myslím, že nikoho staršího neuchvátí. Ano, najdou se tam maličkosti, o kterých se později zmíním, které se mi líbily, ale jinak je celkově příběh docela hloupoučký, sice svým způsobem mile hloupoučký, ale i tak...

"Strýček Štístko před sebou mává nožem dlouhým skoro jako jeho paže, jako kdyby byl rytíř s mečem. Jen má místo brnění na sobě zástěru pokapanou rajčatovou omáčkou. alespoň si myslím, že je to omáčka, protože nevidím, že by strýček Rejpal krvácel. Zatím."

Kniha je to útlá, písmo a řádkování větší, tudíž se mladším čtenářkám bude určitě dobře číst. Ostatně jako mi. Jeden den a bylo hotovo. Bohužel ve mě příběh nezanechal ani co by se za nehet vešlo, ale je pravdou, že někdy jsem se královsky bavila. Svým způsobem jsem totiž byla "u vytržení", jak si Rosie hledala partnera pro ples, co všechno podstoupila a přitom stačilo úplně něco málo.... Jak byla slepá a hluchá vůči jiným lidem a věcem... Ano, já se cítila "povýšeně" a frkala jsem co chvíli, co to ta holka bláznivá dělá, však mi to je jasné... Jo, ale v mých letech to je jasné každé holce, v jejich letech je to něco naprosto jiného! :-) Ovšem ani to mi nezabránilo frkat a bavit se na její účet. :-)

Nápad sám o sobě se autorce vyvedl. Zasazení Sněhurky a všech ostatních postav jako Šípkové Růženky, trpaslíků, Popelky či Leopolda do New Yorku, na Manhattan, bylo srandovní, a s trochou fantazie i představitelné. Tohle se mi líbilo, ale bohužel zpracování jako takové, už o něco méně. Všechno se točí jen a pouze okolo toho, jak si za týden najít kluka pro ples. To, co opět přidává na hodnocení knihy jsou reakce Rosie, které byly v určitých chvílích trefné, ironické, sarkastické, a dokonale k jejímu pubertálnímu věku pasovaly, dokonce jsem v některých viděla sama sebe. :-)

Za mě je to průměrná kniha, která ovšem čtenářky od těch 11 let rozhodně nadchne. Protože problémy, které se v knize stávají, jsou, věřím tomu, přesně takové, které tyto čtenářky buď čekají nebo se jim již dějí. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu můžete objednat přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat