pondělí 27. listopadu 2017

Služebná z hostince - Dilly Court

Autor: Dilly Court
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 464
Rok vydání: 2017

"Gideon se nikdy nesmí dovědět, že to vzešlo z mé hlavy. Do smrti by mi to neodpustil." "Totéž platí pro Farrella. A to se o nás ženách říká, že jsme útlocitné a křehké. Podle mého názoru jsme tvrdohlavější a méně romantické než muži. Vidíme svět bez příkras a mnohem střízlivěji než oni." Aurelise se zakousla do dortíku. "Výtečné."

Lottie Laneová, pokojská v rušném zájezdním hostinci U Dvoukrké labutě v centru Londýna, zná jen dřinu od rána do noci a pohlavky od věčně nespokojené paní domácí. Jednou večer přivezou vojáci do hostince svého kamaráda, který utrpěl těžký otřes mozku a vážné pohmožděniny. Zatímco se Lottie o mladíka svědomitě stará a přispívá k jeho rychlému uzdravení, zjišťuje, že může svůj život zasvětit jiné, prospěšnější práci. A tak když jí nespoutaná a impulzivní lady Aurelie Dashwoodová, manželka britského důstojníka, nabídne místo své osobní služebné, Lottie, která touží ošetřovat vojáky raněné během Krymské války, bez váhání souhlasí. Po dobrodružné plavbě se ocitá v Balaklavě, poblíž Sevastopolu, kde odhaluje jak válečné hrůzy, tak podvody, lži a tajemství britské smetánky. Tragická událost ji přinutí k návratu do Anglie, kde hrozí, že ztratí své nejbližší a skončí v nejhlubší bídě. Avšak Lottie se nevzdává a díky své síle a odhodlání, ale i nezištné pomoci svých přátel se dokáže postarat nejen sama o sebe, ale také o svého invalidního otce, a znovu nalézt štěstí a smysl života.

Dilly Court je odle hodnocení časopisu The Sunday Times jednou z nejprodávanějších autorek. Vyrůstala v Londýně ve čtvrti North East a svou tvůrčí dráhu zahájila psaním scénářů pro televizní reklamy. Je vdaná, má dvě dospělé děti a čtyři vnoučata a žije se svým manželem v hrabství Dorset na okouzlujícím Jurském pobřeží.

Kniha se odehrává během Krymské války. I když mi tato kniha příliš nesedla, přesto jsem se dokázala vžít do děje. Ocitla jsem se v Anglii, na Kryma, ale také třeba ve vzdálené Indii. Mladičká Lottie a lady Aurelie zažívají společně mnoho dobrodružství, a i když je Lottie jen "služebná", pro lady Aurelii, která nemá ženy v oblibě, se nakonec stane jedinou přítelkyní.
Služebná z hostince vám připomene, že my ženy toho zvládneme opravdu hodně snést, že pro pravou lásku jsme schopné i umřít a nadřazenost bohatých existovala a bude existovat v každé době.

Hlavní hrdinka, Lottie Laneová, pracuje už od dětství a nic hezkého nezažila. Přesto je citlivá, milá, hodná a rozumná. Když se stane služebnou lady Aurelie Dashwoodové, začíná ji nový život.
Lady Aurelie Dashwoodová pochází z bohaté rodiny a je ženou plukovníka. Je tvrdohlavá, říká svůj názor otevřeně a nemá ráda paničky ostatních plukovníků, což dává velmi okatě najevo.

"Do svých dvanácti let si osvojila základní vědomosti a po návratu domů zjistila, že se strýc oženil s bohatou vdovou. Poté, co ji její nová teta nechala zaměstnat u Filbyových, údajně pro dobro své jediné neteře, Lottiino dětství skončilo. Služba byla jen jiná podoba otrokářství: Lottie pracovala od časného rána, sotva vstala, a nezastavila se do pozdní noci, kdy padla vyčerpaná do postele."

Příběh se čte velmi dobře, je nenáročný a odpočinkový. Kapitoly jsou tak akorát dlouhé. Obě ženy, hlavní hrdinky, si oblíbíte, obě si jdou za svým, jen má každá jiné možnosti, přesto je budete obdivovat, co všechno zvládnou.
Ukáží vám, že ani jedna strana života, chudá nebo bohatá, není bez životních kotrmelců a nepříjemností. Jediné, co mi na Lottie vadilo bylo, že neprojeví svou slabost naplno, že když se cítila mizerně, tak to v sobě udusí a jede dál. Každá žena potřebuje uronit pár slz, i když třeba někde v koutě úplně o samotě.

Pokud máte rádi příběh, kde se láska potká s válkou, neohrožené ženy a období krásných a třpytících se rób, tak se vám tato kniha bude líbit. Doporučuji otevřít tyto stránky po náročném dni, kdy potřebujete vypnout a nechat problémy všedního dne za sebou a navštívit úplně jiný svět a jinou dobu.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Baronet za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat