sobota 25. listopadu 2017

S pravdou ven - Kouzla vzhůru nohama - Sarah Mlynowski, Lauren Myracle, Emily Jenkins

Autor: Sarah Mlynowski, Lauren Myracle, Emily Jenkins
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 171

"Ne, ne, ne
Mám se snad ostudy bát
Nenech svého miláčka
Na dešti stát

Otevři dveře
Přijdu se osušit
Ne, ne, ne
Nesmíš mě přece zarmoutit."

Někteří žáci školy se dětí ze třídy Kouzel vzhůru nohama bojí. Jiní jim jenom říkají "ujetiny". Ale Nory a její kamarádi z KVN se tím nedají odradit. Vždyť se blíží celoškolní soutěž talentů! Jenomže...
Nory se obává, že její změničská magie zradí a rozzlobí tatínka. Pepper má strach, že její schopnosti Zlodivocha splaší a zaženou všechna zvířata v soutěži. Bax má několik výjimečných nových magických dovedností, jenže ty taky dovedou být výjimečně trapné. A Elliott tuší, že špeh Jiskrňáků se snaží odhalit tajemství toho, co třída KVN připravuje na soutěž talentů a obrátit to proti nim.
Aby se předvedly a ukázaly trochu magie, musí dát děti z KVN dohromady kapelu... a najít správnou kombinaci talentů, která všem vytře zrak!

Sarah Mlynowski je autorkou mnoha knih pro děti, mládež i dospělé, včetně bestsellerů Co by kdyby nebo série Magie na Manhattanu. Chtěla by být Zmizík, aby mohla zneviditelnit nepořádek ve svém pokoji.
Lauren Myracle je autorkou mnoha bestsellerů pro mladé čtenáře, včetně Neobyčejného deníku obyčejné holky, série Flower Power a série Life of Ty. Chtěla by být Zvěromil, aby si mohla povídat s jednorožci a krmit je bobulemi.
Emily Jenkins je autorkou mnoha povídkových sbírek, mimo jiné Toys Trilogy a série Invisible Inkling. Mezi její obrázkové knížky patří Lemonade in Winter, Toys Meet Snow a The Fun Book of Scary Stuff. Ráda by byla Zápalník a pracovala jako pekařka.

V dalším, v pořadí již třetím díle Kouzel vzhůru nohama, se opět setkáváme s Nory a jejími známými ze školy v Blátochmurách. Tentokrát se jim toho děje mnoho, nejdůležitější věcí je ovšem vystoupení ve školním představení, které si musí sami nacvičit. Není to nic lehkého, protože, jak už víme z předešlých dílů, všichni "normální" si přejí, aby ty "ujetiny" nebyly na škole, tudíž Nory a její přátelé musí ze sebe dostat ten nejlepší výkon, který všem zavře pusu... Ale co mají dělat? Mají vůbec šanci?...

S jistotou můžu říct, že tento díl je zatím nejlepší. Je totiž ze všech nejvíce napínavý. Jde o to, že autorky vymyslely více zápletek, které samozřejmě do sebe zapadaly, ale díky tomu se čtenář musí soustředit na více věcí. Není to jen o tom, že by děti ze třídy KVN přemýšlely, co budou dělat na školní akci, ale taky o tom, že jedni z těch zlých dětí, které je tam nechtějí, se budou snažit jim uškodit, a to pořádně. Další věc je Pepper, která dostane více prostoru v příběhu a díky její obrácené schopnosti si užijeme spoustu srandy, ale i starostí.

"Bylo úterý večer a v televizi běžel zápas v tygrobalu. Nory, teta Margo a její přítel Figs seděli před obrazovkou a večeřeli. Figs byl taky Změnič, ale uměl jen psy. Nejradši se měnil ve velkého uslintaného bernardýna."

S pravdou ven je velmi čtivá, pohádková, napínavá kniha, která v sobě má magii. Příběh se bude líbit všem dětem, které hledají to správné dobrodružství. Navíc díky většímu písmu se jim bude dobře číst a díky laskavému humoru se budou usmívat a užijí si to se vším všudy. Pokud vaše dítě nečetlo první dva díly, je lepší obstarat knihy podle pořadí. I když se ve třetím díle dozvíme něco málo z minulosti, jak to všechno začalo, je to jen zlomek toho, co by čtenáři měli vědět, aby jim bylo všechno jasné.

Rozhodně doporučuji vašim dětem či mladším sourozencům. Jak už víte z předešlých recenzí, já si tuto sérii oblíbila a drakotě ve mě bude navždy. :-) Líbí se mi způsob, jakým se autorky dokážou ponořit do vyprávění a ze zdánlivě obyčejného příběhu udělají naprosto kouzelnou pouť "ujetin". Proto, pokud ještě váháte nad vánočním dárkem, tohle se bude líbit i holkám, i klukům. Kouzla a čáry se líbí každému, kdo má aspoň špetku fantazie. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Baronet za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat