středa 15. listopadu 2017

Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa - John Boyne

Autor: John Boyne
Nakladatelství: Brio/Slovart
Počet stran: 239
Rok vydání: 2017

"Přestaňte jim říkat obludy, vždyť jsou to lidé jako vy a já, jen s trochu odlišnými tělensými rysy a v jednom případě nanejvýš neobvyklým vyjadřováním..."

Manželé Brocketovi jsou úplně obyčejný, spořádaný pár a jsou na to náležitě pyšní - nad vším zvláštním či odlišným ohrnují nos. Jenže pak se jim narodí Barnaby, a hned jak přijde na svět, je nabíledni, že on obyčejný rozhodně nebude. K hrůze rodičů se chlapec vzpírá gravitačnímu zákonu ... a létá.
Barnaby by se rodičům zoufale rád zavděčil, a proto se všemožně snaží udržet nohama na zemi. Marně. A tak jednoho osudového dne Brocketovi dospějí k závěru, že už toho mají dost. Když si chce Barnaby létat, tak ať si letí...
Šťastná náhoda však obelstěnému, vyděšenému a osamocenému Barnabymu přivane do cesty horkovzdušný balon s pozoruhodnou posádkou - a tak začíná chlapcova kouzelná cesta kolem světa, na níž ho postupně doprovází plejáda nezapomenutelných přátel.

John Boyne žije v Dublinu. Je autorem šesti románů pro dospělé, ale nejvíce se proslavil románem Chlapec v pruhovaném pyžamu klasifikovaný jako román pro mládež. Tomu se autor brání, domnívá se, že i dospělí se najdou v tomto příběhu o dvou devítiletých chlapcích žijících na rozdílných stranách plotu koncentračního tábora. Příběh už byl přeložen do třiceti jazyků, sbírá literární ceny po celém světě a v roce 2007 byl zfilmován.

I když je tato kniha řazena do žánru pro děti a mládež, tak čtení je vhodné i pro dospělé. Hlavně pro ty, kteří nemají slitování a všechno co neodpovídá jejich normám, ihned a rezolutně zametají ze svého okolí do pryč...
Barnaby se totiž narodí jako "zvláštní" dítě a létá. Nechodí, neplazí se, jednoduše se vznáší. Už ve chvíli, kdy se vrátila jeho matka z porodnice domů bylo jasné, že k němu žádný vztah nemá a bere ho spíše na obtíž. Jeho otec se snažil, ale v žádném případě ne dostatečně, a hlavně, kde chybí láska, tam vztahy fungovat nebudou...

Barnaby se shodou okolností dostane ovšem do společnosti dalších lidí, kdy na své pouti bez domova se toulá po celém světě. Objeví lidi, kteří mu ukážou, že milovat jej a mít ho rád je naprosto normální věc. To, že se odlišuje je naopak krásné a ne děsivé. Záleží na tom, jaké má srdce a co má v hlavě...

Když jsem začala číst, už od prvních stránek jsem na jeho rodiče cítila zlost. Nechápala jsem, jak můžou být tak lhostejní a třeba ve chvíli, kdy dostal pytle písku do batohu, jenž mu ubližovaly a to jen pro to, aby byl "normální" nebo když byl miliontý návštěvník mostu a radovala se celá země, jeho rodiče jej ještě nenáviděli více, protože se zviditelnil... A když mu vybírali školu... Ach, škoda mluvit. Je dobře, že se dostal od nich pryč, na cestu za dobrodružstvím, které stálo rozhodně za to. Aspoň že ta němá tvář zůstala věrná...

Já nemám ráda lidi, kteří se povyšují nad ostatní, kteří hledají anomálie jen proto, aby mohli dokázat, že jsou lepší. Tím naopak dokazují, že jsou mnohem horší, protože odsuzují něco, čemu ani nedali šanci poznat. Při čtení ve mě převládaly pocity jako naštvanost, smutek, lítost, ale také radost a to jen díky Barnabymu, který celý příběh ovládal.

"Už jsme to snášeli o osm let déle, než jsme měli. Ale s tím je konec," zahřímala. "Žádné odlišné dítě už tu trpět nebudeme. Buď budeš konečně normální, nebo... nebo..." Zamyslela se, jak větu dokončit. "Nebo s tím tvým sobectvím jednou provždy skoncujeme sami."

Kniha se četla dobře, kapitoly jsou krátké a navíc doplněny ilustracemi, které se opravdu vyvedly. Jde o citlivý příběh, který potěší nejen dětské čtenáře, ale ocení jej i dospělí. Navíc je to napsáno svižně, ráno začnete a večer si řeknete, kam se všechny ty stránky poděly. Budete chtít víc Barnabyho a jeho života, protože to bylo skvěle napsáno. Četla jsem s velkým zaujetím, byla jsem zvědavá jak to dopadne a je pravda, že ten konec jsem si přála, i když jsem to nevěděla do té doby, než jsem dočetla.

Rozhodně tuto knihu doporučuji, protože to, jak je napsána, vás bude bavit a navíc donutí spoustu lidí přemýšlet, co je a není správné. Je to přesně to čtení, které ve vás něco zanechá, a ať už převládá vztek jako v mém případě, nebo právě radost nad osudem Barnabyho, každý z vás si v ní něco najde.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Brio/Slovart za recenzní výtisk a pokud si jej chcete koupit, můžete tak učinit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat