pondělí 23. října 2017

Žena v okně - A. J. Finn

Autor: A. J. Finn
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2017
Počet stran: 347

"Buď to pravda je, anebo není. Buď je něco skutečné, nebo to není vůbec."

Anna Foxová žije sama, uzavřená ve vlastním světě. Ze svého domu nevychází, dny tráví popíjením vína, sledováním starých filmů... a špehováním sousedů. Jednoho dne se do do domu přes ulici přestěhují Russellovi, na pohled normální rodina. Jenže pak Anna zahlédne něco, co neměla. Její už tak nejistý svět se začne rozpadat a na povrch vypluje šokující tajemství. Co je pravda? Co představa? A kdo je v nebezpečí? Jedno je jisté: nikdo a nic není takové, jak se zdá.

A. J. Finn se narodil 21. července 1979 v New Yorku. Deset let strávil ve Velké Británii. Studoval na Oxfordské univerzitě a při doktorandském studiu se zaměřil na detektivní literaturu. Poté působil v prestižním londýnském nakladatelství Little, Brown UK. Roku 2012 se vrátil do New Yorku, kde až do současnosti řídí nakladatelství William Morrow/HarperCollins. Psal recenze do mnoha periodik, včetně The Los Angeles Times a The Washington Post.
Poku 2015, šest týdnů předtím, než začal psát svou prvotinu Žena v okně, A. J. Finnovi diagnostikovali bipolární afektivní poruchu. Předtím se mnoho let neúspěšně léčil s depresemi, které poznamenaly snad všechny oblasti jeho života. Když se mu konečně dostalo vhodné léčby, pustil se do psaní. Ne náhodou vznikl román, jehož hrdinka má psychické potíže, trpí depresemi a agorafobií, v nichž mohl ztvárnit vlastní vnitřní boj.

Autor je opravdu člověk na svém místě. Tak, jak dokázal popsat situaci, ve které se nacházela hlavní hrdinka, Anna Foxová, tak by to nezvládl nikdo jiný. Nejpovolanější z nejpovolanějších. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré.
Anna je žena, která není rozhodně dokonalá. Má dost problémů, jako je strach z otevřených prostor a proto nevychází ze svého domu. Je lehce závislá na alkoholu, který doplňuje spousty léků na deprese, na spaní, na klid v duši... Když se okolí dozví, že alkohol a léky jsou u ní na denním pořádku a ne zrovna v malém množství, je těžké jim dokázat, že není blázen a viděla něco, co mělo zůstat utajeno... Kdo by takové ženě věřil?

Neskutečně se mi líbil styl, jakým je kniha napsána. I když mi hlavní hrdinka připomínala Dívku ve vlaku, kterou jsem nemohla vystát, tak tady to bylo něco úplně jiného. K Anně jsem si utvořila vazbu, dá se říct citovou vazbu, protože i v těch nejhorších chvílích nemyslela jen na sebe. Je to ženská, která i když není dokonalá, tak vás ohromí svým odhodláním, upřímností a vůbec celou svou aurou. Dokážu si představit, že si s ní tu skleničku nebo rovnou láhev Merlotu dám. :-)

Kapitoly v knize jsou vedeny formou deníku, některé jsou krátké, jiné delší a celkově to působí příjemně, měla jsem pocit, že čtu jako turbočtenář - rychle a efektivně. :-)

"Zadrž dech, chyť si palce."

Celý příběh Anny je uvěřitelný. Trpí problémy, které může mít plno lidí mezi námi a nebudou se tím chlubit, objevují se tam další postavy, kdy jedna se přetvařuje, druhá lže, jeden si hraje na hodného a druhý na zlého.
Ale přitom, v celém kontextu byli všichni normální, reální a při čtení měla pocit, že kdybych se odstěhovala do Harlemu, třeba vedle domu 207, tak je všechny potkám, že tam opravdu žijí své životy a prožívají svá dramata.

Žena v okně je pro mě naprosto brilantní thriller, který mě překvapil a ohromil. Některé věci jsem tušila, ale to vůbec nic nemění na mém názoru, že se jedná o opravdu skvělé čtení, které doporučím každému. A i přesto, že jsem něco tušila, dalších pár informací mě stejně dostaly do kolen. Autor všechno perfektně zkombinoval, na konci si dal načas s vysvětlováním a opatrně mi začal servírovat všechny podrobnosti, abych si zkompletovala celý příběh. A víte co? Luxusní. Fenomenální. 

Jsem maximálně spokojená, bylo to perfektní a doporučuji všem, kteří mají rádi psychologické thrillery.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat