sobota 2. září 2017

Ema a jednorožec - Kouzelný roh - Oldřiška Ciprová

Autor: Oldřiška Ciprová
Ilustrace: Lenka Němcová
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 107

"To by bylo bezva," uculila se Ema a vzala si tablet, který ležel na policí za židlí, aby si zahrála diamanty. "Emo, okamžitě to polož!" rozčílila se maminka.

Ema je úplně normální holka, která má stejné starosti jako její vrstevnice. Keira je bájný jednorožec z jiného světa a je zakletá, protože byla velmi namyšlená a pyšná. Jediná Ema může její kletbu zlomit, ale neví jak... Mezi Emou a Keirou začíná neobyčejné přátelství a prožívají spolu úžasná dobrodružství. Podaří se Emě vysvobodit Keiru ze zakletí?

Oldřiška Ciprová se narodila v roce 1979 v Plzni, kde stále žije. Píše historické romány a knihy pro děti a mládež, navíc je od roku 1998 kmenovou autorkou, režisérkou a herečkou oblíbeného plzeňského divadla Maebh, jehož je i spoluzakladatelkou. Má ráda humor, protože si myslí, že smích je lékem na všechno. Od roku 2001 je vdaná a má patnáctiletého syna Jakuba, který je pro její tvorbu velkou inspirací.
Lenka Němcová se narodila roku 1977. Je ilustrátorka a učitelka malby a kresby na jedné střední škole v Praze. Maminka dvou holčiček. Žije v Chuchli. Má ráda pohádkové knížky, skákání padákem a cestování.

Pokud máte doma holčičku, která má ráda příběhy, kde hlavní roli hraje holčička a kůň nebo jednorožec, tak tohle je trefa do černého. Ideálně pro čtení slečen od sedmi let, kdy hlavní hrdinka jim bude vrstevníkem, té je šest let. Zažívá velké dobrodružství a zjišťuje, že není obyčejná, tuctová holka, ale má velké nadání, které ji může změnit život.
Všechno začíná ve chvíli, kdy se ji ve snu objeví jednorožec Keira a začne s ní mluvit. Od té doby na něj Ema nemůže zapomenout a jednou, když odjíždí na prázdniny k babičce objeví jejího nového koně, který je celý bílý a jedině Ema na něj smí sáhnout...


Tato kniha je opravdu určena dětským čtenářům. Nemyslím si, že by se klukům nelíbila, ale primárně cílí na dívky ve věku od sedmi let. Celý příběh je doprovázen ilustracemi, které jsou velké i malé, ale vždy svým způsobem doplní příběh v pravou chvíli, což se mi líbilo a vnímala jsem to tak. Například když jednorožci steče slza, protože smutní, hned na další stránce byl obrázek hlavy a slzícího oka. :-) Snad mě chápete. :-))

"No a prostě v jednom těch světů žijou bytosti, co my známe jen z pověstí a pohádek, ale tam v tom světě jsou skutečný. Jenže tím, jak lidi ty bájný bytosti lákají a pořád dokola se o nich píše a natáčí se filmy a tak, tak ten paralelní svět Říše snů je s tím naším nějak propojenej."

Téma příběhu je naprosto pohádkové. Všímám si, že jednorožci jsou oblíbenou pohádkovou postavou a když autorka propojila svět říše snů s realitou, vznikla zábavná a napínavá kniha, kterou určitě malé slečny neodloží, dokud nedočtou.


Písmo je většího formátu a kapitoly jsou krátké. Pro čtení dětí ideální. Už obálka působí na první pohled jako něco, co děti přitáhne, protože... zase jednorožec! :-)

Určitě doporučuji koupit vašim dcerám či sestrám, bude se jim to líbit. A za nedlouho bude následovat recenze na druhý díl Emy a Keiry, takže pokud se rozhodnete koupit tento první, víte, že máte jistotu dalšího dárku a nemusíte přemýšlet, co koupit. :-)

Děkuji nakladatelství Bambook za zaslání recenzního výtisku a pokud chcete knihu koupit, tak tady je odkaz.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat