středa 13. září 2017

Alenka v kraji divů a za zrcadlem - Lewis Carroll

Autor: Lewis Carroll
Ilustrace: Dušan Kállay
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 191

"Na Berounce pod Tetínem
krokodýl se vyhřívá,
hoví si v tom proudu líném
jako kláda neživá."

Alenka v říši divů je dílo anglického matematika a logika Lewise Carrolla, který ji údajně napsal pro malou holčičku Alici Liddellovou. Dílu se dostalo vědecké interpretace a bylo označeno za mimořádné. Sama hlavní postava, neustále ohromená Alenka v bezděčných reakcích na imaginativní svět plný podivuhodných věcí a událostí, Carrollův um logicky svázat absurdum světa v celé šíři a líčená přirozenost i znalost dětského chování, zaručili dílu světové uznání a přerod v klasiku. Kniha je provázená nádhernými ilustracemi slovenského grafika Dušana Kállaye.


Lewis Carroll, vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson, byl anglický spisovatel, matematik, logik, učenec a fotograf. Dodgson přijal pseudonym Lewis Carroll, který je anglickým překladem jeho prvních dvou jmen v latině "Carolus Lodovicus".
Začal psát už v raném věku povídky a básně, které publikoval v časopisech. Celosvětově je znám zejména díky svým knihám pro děti "Alenka v říši divů" a "Alenka za zrcadlem", které jsou také vynikající satirou a příkladem slovních hříček.


Dušan Kállay je malíř, grafik, ilustrátor, profesor na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Narodil se roku 1948, studoval na VŠ výtvarných umění v Bratislavě a krátce po ukončení už získával první mezinárdní ocenění. V roce 1983 získal za ilustrace ke knize L. Carrolla Alenka v kraji divů Grad Prix Bienále ilustrací Bratislava. V roce 1988 mu byla na kongresu IBBY v Oslo udělena Cena Hanse Christiana Andersena za celoživotní ilustrační tvorbu. Cenu převzal z rukou švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové.

Příběh Alenky znají určitě všichni. Holčička, nudící se v letním dni zahlédne proběhnout bílého králíčka, který má navíc kapesní hodinky, spěchá, utíká a stále opakuje, že nemá čas, jednoduše nestíhá. Alenka se vydá za ním, pořád lepší, než čekat až naprší a uschne. Vleze za ním do králičí nory a pokračuje za králíkem. Najednou padá... Dopadne do chodby, ze které vede spousta dveří, uprostřed je skleněný stůl, na něm klíč a lahvička s nápisem VYPIJ MĚ... Začíná to správné dobrodružství!

Když jsem dostala možnost si tuto krásku pořídit, netušila jsem, co mě čeká. Příběh o Alence znám, tak jako každý jiný, ale byla jsem hrozně zvědavá, jaké to bude uvnitř. A jsem naprosto fascinována grafickou stránkou příběhu. Nejen, že ilustrace jsou neokoukané, specifické a naprosto vystihující chaos celého příběhu, ale také text je uzpůsoben tomu, že se jedná o dětskou knížku. Střídají se zde různé fonty písma, některé slova a věty jsou vytučněné, stránky nejsou hustě popsány a navíc je na každé stránce aspoň malá ilustrace pana Kállaye.


Jak můžete vidět na posledním obrázku, písmo není vždy jen od okraje k okraji, ale také se může vinout po stránce. Je až s podivem, jak dokáže být tato kniha originální. Nestačila jsem koukat, co všechno se dá do pohádkové knihy zahrnout.

Samotný příběh je napsán srozumitelně a vtipně. A díky Alenčiným poznámkám, které si jakoby říká sama sobě, je zde také lehká ironie a to místy velmi úsměvná.
Velmi se mi líbí grafické zpracování a určitě už jen díky těm ilustracím stojí za to vlastnit tuto knihu.

Pokud jste jako malí měli rádi Alenku, případně ji máte rádi dodnes, určitě se po této knize koukněte. Nejen, že příběhem vám splní vaše očekávání, ale ilustrace vám poskytnou ještě něco víc, více zážitků, více potěšení.

Rozhodně doporučuji. Alenka v kraji divů za zrcadlem z nakladatelství Slovart splňuje všechny podmínky pro to, abychom si jako čtenáři užili perfektní zážitek ze čtení a nevšední zážitek z ilustrací.

Děkuji nakladatelství Slovart za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, tak tady je odkaz.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat