pondělí 21. srpna 2017

Zlatá klasika: Romano Scarpa

Autor: Romano Scarpa
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2017
Počet stran: 200

"Disneyho film "Sněhurka a sedm trpaslíků" byl pro Scarpu opravdu důležitý. Vzbudil jeho zájem o animované filmy a jeho první komiksová kniha se jim plně inspirovala."

Romano Scarpa má v sérii Zlatá klasika význačné místo nejen jako vynikající kreslíř, ale také jako tvůrce mnoha nových postav, které dnes mají uznávané místo v pestrém disneyovském světě. Jeho dobrodružné příběhy plné zvratů jsou navíc plné odkazů na mýty, legendy nebo klasické filmy, s nimiž si rád hraje. S touto knihou můžete být součástí komiksové historie.

Dne 28.6.2017 jsem vám poprvé představila Zlatou klasiku z dílny Walta Disneye. Tehdy se první díl věnoval Donu Rosovi (recenze zde) a nyní vám chci představit díl druhý, který patří Romanu Scarpovi.
Romano Scarpa se narodil 27. září 1927 v Benátkách v Itálii. Vystudoval uměleckou Akademii v Benátkách a už za mladých let měl jasno, že se chce věnovat kreslení komiksů. Dokonce vlastnil v letech 1943-1945 vlastní animované studio, kde vytvořil své první díla: reklamy a filmy. A došel ještě dál, když si v roce 1945 sám sestrojil dokonce animační kameru. Věděl co chce a šel si za tím, za což my můžeme být rádi.
Ze "zvláštností" které bych tady ráda zmínila je informace, že autor Romano Scarpa má rád dlouhé a napínavé příběhy. Jeho Vyprávění o Marku Polovi má 126 stran a Kačeří olympiáda dokonce 249, což uznáte sami, tohle jsou úctyhodná čísla.



V této knize se seznamujeme nejen se životem, ale také s dílem tohoto italského kreslíře. Opět jsou zde i fotografie autora z osobního života a poté spousta jeho ilustrací.

Zlatá klasika s komiksy je určena pro čtenáře od sedmi let a v tomto díle, oproti minulému, je méně příběhů, ale ty co jsou zde, jsou mnohem delší, dokonce rozděleny na díly. Líbilo se mi to, když jsem se začetla, tak to stále pokračovalo a já si mohla do sytosti užít kačerů, ale třeba i Rafanů. :)

Samozřejmě zde zase nechybí Romanové slova, které napsal v Malaze v roce 2004 a přibližuje nám to, co dělá, proč to dělá a jak se cítí. Je to příjemné, když víte, že tyto slova napsal on sám a zase k tomuto autorovi máte o něco blíž.

"Scarpa kreslí komiksy od raných padesátých let. Není tedy nic překvapivého na tom, že se jeho styl proměňoval. Postavy poněkud zhubly a jeho linka se stala elegantnější."

Před každým příběhem je "malá" předmluva, která čtenářům trochu přiblíží nadcházející děj. Což je velmi příjemné zpestření, ale samozřejmě je to menším písmem a myslím si, že úplně nejmladší čtenáři se bez toho obejdou a přečtou si to, až trochu povyrostou. :-)



Věděli jste, že Topolino je v italštině Mickey Mouse? No, pokud ne, tak teď už to víte. :) Je až k neuvěření, že první časopis s Mickey Mousem vyšel v roce 1932 a hlavně, v tomto díle se už s ním setkáme. V prvním byli kačeři, ale tady jsou jak oni, tak také už Mickey. :-) Přijde si na své každý.

Určitě doporučuji, tak jako první díl. Malí čtenáři si přečtou komiksy, dospělí si můžou přečíst, jak se vůbec k tomu všemu autor dopracoval a co všechno pro to musel udělat.
Kniha je plná zajímavostí, které bych netušila, jako například Rafan a jeho zuby a také jsou zde celé díly komiksových příběhů, kterým nechybí šmrc a napětí.

Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a pokud si jej chcete koupit, tak odkaz je zde.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat