úterý 5. prosince 2017

Grafitové děvče - Miroslava Varáčková

Autor: Miroslava Varáčková
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Booklab/Slovart
Počet stran: 181
Ilustrace: Ivana Jancíková

"Byla to bezmoc, která z ní sršela. Vždycky si myslela, že je silná, že působí jako hrdinka, která se o sebe dokáže postarat sama. A teď zjišťuje, že ji svět možná vidí jinak - jako někoho, kdo zoufale potřebuje pomoct. A to ji štvalo."

Táňa kráčí vstříc bezútěšné budoucnosti - dostudovat s odřenýma ušima, najít si nejpodřadnější práci ve městě a doufat, že ji nechytí policajti. Nemá to v životě lehké. Doma ji čeká jen matka alkoholička, která jí nedokáže dát ani pár drobných na jídlo, natož na něco jiného, bez čeho se sedmnáctiletá holka prostě neobejde. Z reality uniká jen s kámošem při drobných krádežích. Když ji osloví fotograf Ben, Táňa nabude pocit, že po letech trápení a soužení jí bude v životě konečně dopřáno. Jenže vztah založený na neupřímnosti a falši nemůže vydržet. A neštěstí nikdy nechodí samo.
Miroslava Varáčková vytvořila ve svém nejnovějším a částečně grafickém románu opět nezapomenutelnou hrdinku, která se v kruté realitě nebojí postavit předurčenému osudu, vzít život do vlastních rukou a pokusit se vybudovat světlejší budoucnost.

Miroslava Varáčková má doma tři chlapy a psa. Když je ráno vypraví do práce a do školy, odpluje ke klávesnici počítače a do světa fantazie. Každá její nová kniha je totiž cestou, na kterou se se svými hrdinkami vypraví. Jejich cíl není nikdy jasný, ten objevují společně, a jejich zážitky formují nejen autorku, ale i její hrdinky.


Hlavní hrdinkou knihy je sedmnáctiletá dívka, jménem Táňa, která je sice školou povinná, ale je "nucena" ji zanedbávat, aby si vydělala nějaké peníze. Její máma je totiž indisponována a nemůže se o Táňu starat tak, jak by matka měla. Kdyby Táňa neměla kamaráda Břitvu, tak je na světě de facto sama. K penězům přichází různým způsobem, až ji jednou  na ulici osloví muž, který ji delší dobu sleduje a nabídne ji spolupráci, která může Táně změnit život. Jak se rozhodne? Dodělá školu? Co její máma?

Nejdříve začnu tím, co mě překvapilo nejvíce. A to grafická stránka knihy. Částečný komiks, který zapadá do příběhu, je skvěle vymyšlený tah, který, jak věřím, bude lákat spoustu čtenářů. Grafitové děvče tímto získává na atraktivnosti.
Ilustracím dala duši Ivana Jancíková, pro někoho můžou být perfektní, ale já osobně jsem s nima trochu na štíru. Protože na mě působily všechny postavy strašně zamračeně, strnule, dokonce zle, a i když se v komiksu zrovna odvíjelo něco hezkého, postavy se přesto mračily. To mi lehce kazilo požitek, ale za samotný nápad má autorka ode mě velkou jedničku.


"Rozhodla se, že poslepuje svoje nitro, svůj svět a uvěří ve sny."

Hlavní postavy, které se v příběhu vyskytují, ve vás probudí přesně ty emoce, které byste dle situací očekávali. Od lítosti, beznaděje, důvěry až po zklamání, nenávist, strach nebo lásku.

Celý příběh na mě působil depresivně, ale v tom dobrém slova smyslu, jestli to tak můžu napsat. Vlastně můžu, je to má recenze. :-) On celý ten děj je jedno velké bludiště, kdy hlavní hrdinka Táňa hledá cestu ven, k normálnímu životu. Ale nikdo ji pořádně nepomůže, a i když ji někteří podávají pomocnou ruku, jsou to spíše kousíčky, ze kterých se celé štěstí poskládat nedá.
Na každé stránce jsem čekala další bodnutí do zad, nevěřila jsem, že má Táňa nějakou šanci...
Dopadlo to, jak to dopadlo. Nemyslím si, že je to šťastné, ale ani to není bůh ví jaká katastrofa... Ale jednoznačně můžu říct, že jsem spolu s Táňou prožívala každý její krok i rozhodnutí...

Tuto knihu si užijí dívky, které hledají v příbězích dobrodružství a věřím, že nejedna ze čtenářek si Táňu s Břitvou oblíbí. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Booklab/Slovart za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat