středa 27. prosince 2017

Chlapec v lese - Carter Wilson

Autor: Carter Wilson
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 318

"Někdy můžete v životě ztratit úplně všechno - nebo konečně najít sami sebe."

Tommy Devereaux. Dnes úspěšný spisovatel. Jeho knihy se prodávají po milionech. Má opravdu obrovský dům, milující ženu, dvě děti... A jedno velké tajemství. A bude mít co dělat, aby kvůli němu neztratil úplně všechno.
Ona se totiž vrátila. Je tady. Elizabeth. Skutečně se tehdy, ve čtrnácti letech, on a jeho dva kamarádi stali svědky tak brutální vraždy malého chlapce? A co z nich udělalo spolupachatele? Tommy se celý život snaží zpracovat to, co se tehdy v lese stalo. Píše hororové příběhy, jejichž hrdinkami jsou ženy. Nastudoval profily a motivy všech ženských vražedkyň. A snažil se i zapomenout.
Jenže ona je tady. A Tommy pochopí, že čelit strachu se dá jedině tak, že konečně přestanete utíkat...

Carter Wilson (*1970) se narodil v Novém Mexiku, vyrůstal v Los Angeles, studoval na Cornell University v New Yorku. Než se přestěhoval do Boulderu v Coloradu, žil v Pittsburghu, San Francisku a Miami. V současné době bydlí za Boulderem, ve strašidelném viktoriánském domě. Hodně cestuje, na cestách nachází inspiraci. Psát začal jednoho jarního dne v roce 2003, když se nudil během vyučování. Tento první pokus vyústil ve čtyřsetstránkový rukopis. Od té doby prý píše pořád. V roce 2018 má vyjít jeho pátý román Mister Tender´s Girl. Píše i krátké příběhy, které vycházejí v různých literárních výborech (např. Scream and Sream Again).

Tommy Devereaux je opravdu úspěšný spisovatel, který proslul svými horory s ženou - vražedkyní. Nikdy není vrahem muž. A má to svůj vlastní důvod. Ve čtrnácti letech byl spolu se svými kamarády svědkem něčeho, na co nikdy nemůže zapomenout. I když se snaží sebevíc, někde v koutku jeho mysli se vždy vynoří záchvěv vzpomínky, přesto, že od oné události uplynulo již skoro třicet let... A jednoho dne se jeho noční můra zhmotní, protože se objeví ta, která za všechno může! A začne jej pronásledovat. Tommy se s tím musí poprat, postavit se jí i když ví, že nemá naději vyhrát...

Chlapec v lese je příběh, kdy víme, co a kdy se stalo a sledujeme, jaké může mít následky situace, když jste něčeho svědek, nedej bůh, spolupachatel. Autor dokázal napsat velmi čtivou knihu, která mne velmi překvapila. Když jsem si četla anotaci, čekala jsem thriller, kde se bude postupně odkrývat příběh spojený s vraždou, ale já dostala sondu do duše zabijáka a jeho "pohůnků". Co udělat, aby ten, kdo za všechno může nejméně, ze všeho vyvázl se zdravou kůží, aby byl o krok napřed před těmi zlými, aby přežil? Hlavně, aby se nezbláznil? Dá se vůbec něco dělat? Nebo jednou svědek, navždy otrok svých vzpomínek a následků?

I když mi hlavní hrdina Tommy nijak zvlášť neimponoval, přesto jsem se do příběhu doslova zažrala. Chytl mne od prvních stránek a když jsem měla "nucenou" pauzu ve čtení, v myšlenkách jsem nad děním v knize přemýšlela pořád. Autor totiž nenapsal klasický thriller, ale dal do toho mnoho psychologických prvků, které ze čtení udělaly zážitek.

"Všechno je hřích, Tommy. Proto Bůh vynalezl odpuštění."

Konečné rozuzlení bylo opravdu překvapující a nečekala bych, že existují takové spojitosti mezi hrdiny. Ač byla Elizabeth vážně odporný sociopat, i tak mi byla něčím sympatická. Možná tím, jak ji Charter Wilson vykreslil. Krásnou, okouzlující, silnou a sebevědomou. Ženou, která umí své zbraně využívat ve svůj prospěch.

Kapitoly v knize jsou velmi krátké a i díky tomu jsem měla pocit, že se příběh přímo řítí do cíle mílovými kroky. Jediný mínusem, aspoň pro mě, bylo použití některých bizarností, které fakt hraničily s totálním hnusem. Možná se v tom autor vyžíval, ale nemusely být až tak detailní. Ještě štěstí, že jich tam není hodně. Jen pár, ale i tak jsem se sem tam otřásla odporem. Brrrr.

Tímto dávám najevo, že se rozhodně nejedná o čtení pro něžné krasotinky, ale pro čtenáře, kteří se ničeho nebojí a neštítí. Když se do knihy pustíte, čeká vás propracovaný příběh, kde se vůbec nebudete odvažovat hádat, jak tohle dopadne. Jen se necháte unášet příběhem. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a koupit knihu si můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat