čtvrtek 9. listopadu 2017

Tajemství kouzelného keře - Karin Černá

Autor: Karin Černá
Ilustrace: Václav Ráž
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 109
Rok vydání: 2017

"Abys mohl létat, najdi černý kořen, poklepej jím třikrát a zlé síly zažeň. Abys mohl malým být, bobuli sladkou sněz, abys ptákům rozuměl, sevři pět pírek v pěst."

Je to jen náhoda, že Vítek s Adélkou objevili zvláštní keř obsypaný voňavými bobulemi a nedlouho nato i tajemnou knihu? Budou to skutečně oni, kterým se podaří vypátrat ukryté kousky zázračného ornamentu a navždy zahnat nepřátele zpět do podzemí?
Jako kouzlem se děti dostanou do nitra tajemného keře, kde se jim otevře úplně neznámý svět. Po ztrátě vzácné knihy naleznou pouze jednu vytrženou stránku s nejasnými nápovědami. Postupné sledování stop je zavede na neznámou cestu, na které budou muset překonat spoustu překážek. A díky tajemnému světu kouzel nakonec Vítek s Adélkou získají to nejcennější - pevné přátelství. Prožijte s nimi úžasné dobrodružství a pomozte jim rozluštit nečekané záhady!


Tak tato dětská knížka mě fakt bavila. Líbily se mi tajemství, které děti musely rozluštit, líbily se mi prvky fantasy, které autorka do příběhu zasadila a hlavně, líbil se mi příběh samotný.
Je totiž napínavý a zábavný. Obě děti jsou vykresleny jako normální školáci, kteří jedou na prázdniny k babičce a dědečkovi. Jen s tou výjimkou, že objeví keř a na něm kouzelné bobule, které je přenesou do jiného světa, kde musí pomoct místním Belfikům.

Celý příběh začíná v přítomnosti, kdy se těší děti na prázdniny a pak se přeneseme do minulosti, do loňských prázdnin, kdy právě zažily to největší dobrodružství, o kterém vám poví. Poprvé se jim k babičce a dědovi totiž nechtělo jet, ale teď, ty nadcházejí prázdniny se už nemůžou oba dočkat, až vyrazí vstříc novým zážitkům. Dokázaly totiž nejen pomoct Belfíkům, ale také se našli nové kamarády a s těmi se prázdniny tráví nejlíp.

"Když otevřely oči, seděly na mýtině Překvapením vydechly. Šero teď bylo ještě hustší a ponuřejší než minule. Mráčky se z šedé barvy proměnily už skoro na černou."

O ilustrace v knize Tajemství kouzelného keře se postaral pan Václav Ráž a opravdu je to příjemné na oko. To, že jsou obrázky černobílé dává příběhu větší nádech tajemna. Aspoň tak to na mě působilo. Ilustrací je vevnitř poměrně hodně, ale najdou se také stránky, kde je pouze text. Ten je vyveden větším písmem a proto nemusí mít děti ze čtení strach. Kniha je určena čtenářům od sedmi let, ale věřím, že k předčítání, na pokračování, to bude pro děti velký "nervák".


Blíží se Vánoce a pokud přemýšlíte nad nějakou knihou pro své ratolesti, poohlédněte se po Tajemství kouzelného keře. Příběh má hlavu i patu a věřím tomu, že si jej děti oblíbí. Je ideální pro holky i kluky, kteří mají rádi dobrodružství, napětí a pořádně velké tajemství.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Bambook za recenzní výtisk a koupit jej můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat