pondělí 20. listopadu 2017

Poháry touhy - Markéta Harasimová

Autor: Markéta Harasimová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: MaHa
Počet stran: 320

"Viola vzala svou sklenku a vydala se za Nováčkem, když v tom za jejími zády promluvil mužský hlas. Odkapávala z něj ironie: "Jak jsem vás tak poslouchal, bude z vás skvělá Vinařice." Poslední slovo zaznělo tak jízlivě, až měla chuť rozbít tomu člověku skleničku o hlavu."

Violina minulost je opředena tajemstvím - její matka odmítá mluvit o rodině zemřelého otce. První střípky pravdy tak Viola nečekaně odhalí až ve chvíli, kdy se jako dospělá ocitá na dramatické životní křižovatce. Východisko z těžké situace vidí v nečekané závěti svého dědečka, o jehož existenci neměla ponětí. Do klína jí spadly vzácné vinohrady, ale také polorozbořený vinný sklep. Třebaže o vinařském řemesle nic neví, rozhodne se Viola z ruin vybudovat nové vinařství a navázat na rodinnou tradici.
Střetne se s řadou překážek a předsudků, nepřízní osudu i lidskou zákeřností. Zažívá žhavá erotická vzplanutí a poznává odvrácenou tvář lásky, ale také skutečné přátelství. Na scéně se však objevuje chladnokrevný násilník zaměřený na mladé ženy a Viola se ocitá v jeho hledáčku. Jako mrazivé poselství ze záhrobí se jí navíc začíná zjevovat duch zesnulého dědy s tajemnými vzkazy, které je potřeba rozluštit. Nad Violou se postupně stahují temné mraky a začínají ji hrozit smrtelné nebezpečí...
Ponořte se do napínavého příběhu plného emocí, dráždivé erotiky, tajemna i nečekaných zvratů...

Markéta Harasimová je členkou české sekce AIEP. Knihy začala vydávat už během studií na obchodní akademii. Dnes se literární tvorbě věnuje na plný úvazek - kromě románů píše články a povídky, stala se scenáristkou a pravidelně vystupuje se svým kulturním programem. Spolupracuje s řadou známých osobností. Je také autorkou projektu S vínem nad knihou, který kombinuje scénické čtení, hudbu a degustace moravských vín. Aktuálně založila vlastní nakladatelství MaHa. Autorčina současná tvorba je laděna eroticky a detektivně; často jde až na hranici thrilleru. Tíhne k akci, pádným dialogům a emotivním situacím. Její romány rovněž dnes nechybí v žádné veřejné knihovně.

Trochu jsem se této knihy obávala, protože nejsem ten typ, který vyhledává jakékoliv erotické romány. Nemám ráda, když sex a erotika přebíjí příběh a proto jsem se obávala těchto Pohárů touhy. Ale podle anotace to zase nevypadalo nejhůř, už jen díky náznakům tajemna jsem se na pomyslných vahách kolíbala tam a zpátky. Jednoduše to bylo hop nebo trop a já teda skočila.

Hned vám napíšu, že za mě to až takový erotický román není. Samotný sex tam byl možná pětkrát, ale žádné přehnané detaily nebo podrobné popisy. Takže tohle bylo v pořádku a já se nemusela odvracet od stránek! :-)

Kniha je o mladé ženě, která se přestěhuje z hlavního města na Jižní Moravu, kde zdědí vinařství. Přes skepsi okolních vinařů i své rodiny, kteří nevěří, že dokáže vinařství zachránit, si jde za svým cílem. Po cestě ji čeká spousta nepříjemných a nebezpečných situací a milostných zápletek, kromě ldí jsou proti ní i přírodní problémy, které škodí vínu, ale najde si pár přátel, kteří ji pomáhají a největší sílu ji dodává její mrtvý dědeček, který ji hádankami nutí pokračovat, aby dosáhla svého cíle, jak si ona celou dobu myslí, ale závěr vás překvapí.
Můžete se těšit i na milostná vzplanutí, zklamání, podvody, ale nakonec i na opravdovou lásku, která porazí i paní "smrt". Zachrání Viola vinohrad své rodiny a najde muže pro svou vysněnou rodinu?

"Návštěva banky jí radost neudělala, ale dohromady s nečekaným Gustavovým příjezdem v ní posílila dosud jen nepatrně rostoucí odhodlání. Když už pečuje o svůj vinohrad a dře od rána do večera, úrody se jen tak nevzdá. Zapomene na jednoduchou cestu, kterou představovaly tržby z prodeje hroznů či burčáku. Udělá své vlastní víno, i kdyby čert na koze jezdil. Zvládne to!"

Hlavní hrdinka Viola Exnerová zažije ve svém životě spoustu kotrmelců, ale díky tomu je zocelená a když se do něčeho zakousne, tak ji to nikdo nevymluví. Co bylo zvláštní, tak že měla a má své povolání ráda (zpěvačka), ale už si nikdy nezazpívá - ani sama sobě?! Ale i tak, díky ní je příběh uvěřitelný, zábavný i vtipný. Jako postava je tvrdá, ale v mezích, ve správných chvílích umí projevit o slabost.
Další postava, která stojí za zmínku je Filip Severin, je syn kamaráda jejího dědečka a dobrého vinaře. Vystupuje jako chlap, který sice vystrkuje drápy, ale nekouše, jej si zamilujete. :-)

Kapitoly byly tak akorát dlouhé. Každá z nich končila vždy příslibem, že se bude dál něco důležitého dít. Ale na druhou stranu to na mě působilo, jako by těch kapitol bylo zbytečně hodně. Text mohl pokračovat a nemusel se dělit. Kniha byla čtivá, ale na druhou stranu jsem se nebála ji odložit. A při volné chvíli se vrátila. Netrnula jsem hrůzou, že mi něco uteče, ale bavila jsem se. I přesto, že jsem u ní nebrečela nebo se neválela smíchy, uměla mě rozesmutnit i pobavit, takovým lidským způsobem.

Při čtení jsem se přistihla u myšlenky, že věřím tomu, že to může být klidně pravdivý příběh, že někde mezi námi opravdu Viola žije. I když se tam objevuje duch, není to nic neuvěřitelného, je spousta věcí mezi nebem a zemí a tohle bylo napsáno velmi střízlivě uvěřitelně.

Knihu určitě doporučím ženám, které si rády ke sklence vína otevřou dobrou odpočinkovou knihu a které se umí zasnít. Je pro čtenáře, kteří milují víno, povahu jihomoraváků, trochu napětí, ale hlavně lásku a všechny její stránky.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji autorce za recenzní výtisk a pokud si knihu chcete koupit, můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat