neděle 10. září 2017

Harry Potter: Rekvizity a Artefakty - Jody Revensonová

Autor: Jody Revensonová
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2017
Počet stran: 208

"Všichni žáci musí být vybaveni jedním cínovým kotlíkem standardní velikosti 2, a pokd chtějí, mohou si přivézt sovu, kočku nebo ropuchu." - Harry Potter, Harry Potter a Kámen mudrců

Během natáčení osmi filmů o Harrym Potterovi museli zaměstnanci filmových studií zhotovit řadu nezvyklých rekvizit. Museli například vystrojit ony úžasné hostiny v Bradavicích, zhotovit dokonalá létající košťata, kouzelné mapy a další pomůcky. Nemluvě o spoustě potřeb nutných ke každodennímu životu v kouzelnickém světě, jako jsou třeba noviny s pohyblivými obrázky, zlomyslné učebnice či huláky. Čtvrtá ze série knih o světě filmů o Harrym Potterovi seznamuje čtenáře s prací lidí, kteří vytvořili úžasné nálepky lahviček s lektvary, různé modely košťat, vybavení obchodu Kratochvilné kouzelnické kejkle, rozmanité kouzelnické hůlky, potřeby pro famfrpál a spoustu dalších předmětů. Text, jak už je zvykem, doprovází spousta zajímavých skic a návrhů, dosud nezveřejněných fotografií a dalších překvapení z archivů společnosti Warner Bros. Součástí knihy je i plakát s rodokmenem rodiny Blacků, návrh knihy Bajky barda Beedleho a řada dalších překvapení.

Když jsem se do této publikace ponořila, ocitla jsem se v naprosto jiném světě, mimo realitu. Opět jsem chodila chodbami Bradavic, potkávala mluvící obrazy, viděla huláky, krčila se před Snapem, chodila po špičkách kolem Brumbála a těšila se na Hagrida.

Je pravdou, že přečteného Harryho mám celého, ale filmy jsem viděla jen čtyři. Proto, pro mě, je tato kniha o něco více zajímavější, protože při čtení jsem zjistila, že mě opravdu zajímá, jak jsou ty kousky ztvárněné ve filmu. Nejvíc se teď těším na to, až budu mít chvilku času, pustím si film a budu se díky knize orientovat co a jak vznikalo.

                                                             zdroj fotografie

Samozřejmě, na začátku tohoto úžasného čtení se dozvíme, kdo za všemi těmi triky stojí. Jména těch, kteří vše promýšleli do posledního detailu. A musím říct, že i po shlédnutí těch tří dílů je to mistrovská práce. Dnešní filmařské možnosti jsou daleko za hranici mého chápání a vždy jen zírám s otevřenou pusou, jak tohle všechno dokázali. A teď, díky této knize je to pro mě o trochu více pochopitelnější.

"Jen dál, jen dál! Máme omdlévací oplatky, krvácivé kokosky a pro zahájení školy dávivé dortíčky!" - Fred a George Weasleyovi, Harry Potter a Princ dvojí krve

Co dalšího se mi na zpracování knihy líbilo, tak bylo použití úryvků textu a citací z Harryho. Pokaždé, když jsem si danou hlášku přečetla, tak jsem začala vzpomínat, při jaké příležitosti to bylo řečeno, co tomu předcházelo či následovalo. A přiznávám, asi si dám re-reading, protože některé jsem zazdila. :-)

Každá kapitola se věnuje určitému "triku". Jako například v kapitole čtyři se dočteme o košťatech, v kapitole pět o jídle a nápojích, kde se zmiňují i ty honosné hostiny, které se děly v Bradavicích a pro mě byla asi nejlepší kapitola číslo šest, kde se jednalo o všech tiskovinách, novinách, časopisech, knihách... a moje nejoblíbenější hláška Hermiony Grangerové teď získává na síle: "Proboha, copak vy vůbec nečtete?" :-)

                                                                   zdroj fotografie

Pokud patříte mezi fanoušky Harryho Pottera, pokud vás vždycky zajímaly podrobnosti a detaily, jak filmaři zvládli všechno natočit tak, aby to sedělo a hlavně to diváky ohromilo, jestli jste zvědaví, jakou práci si s tím dali a co všechno museli obětovat tomu, aby to vypadalo famózně, tak právě tahle kniha je ta pravá.

Musím konstatovat, že jsem okouzlena, jakým způsobem je kniha graficky upravena, plakát rodokmenů Blacků je tak schovaný, že jsem měla strach jej vytáhnout a všechny fotografie a skicy jsou tak věrohodné, že prostě pořád věřím, že Bradavice existují, všichni co mají s knihou něco společného, tam byli na víkend, pár věcí vyfotili a opět mlčí a nechtějí udat přesné místo, kde ty Bradavice jsou!! :-) Já se tam ale jednou dostanu! :)

Děkuji nakladatelství Slovart za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete pořídit, tak odkaz máte přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat