úterý 5. září 2017

Ema a jednorožec - Tajemství krystalu - Oldřiška Ciprová

Autor: Oldřiška Ciprová
Ilustrace: Lenka Němcová
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 105

"Emi, já ti věřím, vždyť ty nikdy nelžeš. Jenom si myslím, že se ti možná motá sen a skutečnost. Přece by toho jednorožce musel někdo vidět. A byly by toho plný noviny a internet! Někdo by ho natočil a dal ho na youtube," vysvětlovala Barča."

Napínavý příběh z Říše snů! Ema je úplně normální holka, která má stejné starosti jako její vrstevnice. Keira je bájný jednorožec z jiného světa, má kouzelný roh a umí lítat. Tentokrát budou Ema s Keirou zachraňovat celou bájnou Říši snů před vpádem Temnoty. Napínavý příběh plný bájných bytostí a legendárních tvorů, ve kterém se Ema možná dopátrá některých odpovědí, které ji od prvního setkání s jednorožcem nedají spát. Prožijte další úžasná dobrodružství Emy a Keiry, ve kterých budou pomáhat slabším a projeví se síla jejich velkého přátelství...

Oldřiška Ciprová se narodila v roce 1979 v Plzni, kde stále žije. Píše historické romány a knihy pro děti a mládež, navíc je od roku 1998 kmenovou autorkou, režisérkou a herečkou oblíbeného plzeňského divadla Maebh, jehož je i spoluzakladatelkou. Má ráda humor, protože si myslí, že smích je lékem na všechno. Od roku 2001 je vdaná a má patnáctiletého syna Jakuba, který je pro její tvorbu velkou inspirací.
Lenka Němcová se narodila roku 1977. Je ilustrátorka a učitelka malby a kresby na jedné střední škole v Praze. Maminka dvou holčiček. Žije v Chuchli. Má ráda pohádkové knížky, skákání padákem a cestování.

V tomto díle se opět setkáváme s Emou a Keirou, které známe z předchozí knihy. Navíc dostává více prostoru její kamarádka Barča a čarodějnice Aislin plus mnoho dalších bájných postav, jako drak, elfové a hlavně, další bájný kůň. :)


Celý příběh je opět doprovázen krásnými, černobílými ilustracemi, které doplňují děj. Díky tomu si čtenářky můžou představit, jak někteří hrdinové vypadají. Některé ovšem autorky nechávají čistě na naši fantazii. :-)

Můžu říct, že tento díl je více napínavý než předešlý. Protože tady jde o čas, Ema s Keirou musí stihnout hromadu věcí za krátký čas. Hodiny tikají, jim ten čas dochází a pořád to vypadá, že to jednoduše nezvládnou...
Budou muset využít pomoc dalších bytostí, aby měly aspoň nějakou šanci. Nejhorší na tom je, že pokud to nezvládnou, doplatí na to mnohem více lidí, nejen v Říši snů, ale také na zemi.


Písmo v knize je napsáno poměrně velkým fontem, takže se čtenářkám (od sedmi let) bude velmi dobře číst. Kapitoly jsou krátké a rozděleny přesně tak, aby napětí stoupalo. Moc se mi líbilo, jakým způsobem to autorky vymyslely. Příběh a ilustrace dohromady tvoří moc pěkný celek.

Jak už jsem se zmiňovala v prvním díle (recenze zde), tak i tady jen potvrdím svůj názor, že se jedná o četbu pro dívky. Hlavní hrdinka je dívka, její nejlepší kamarádka je dívka a její jednorožec je taky ženského pohlaví. :-)

Každopádně, jak první, tak i tento, druhý díl, doporučuji ke koupi vašim dcerám či sestrám. Mám pocit, že tohle je správná fantasy pohádka, která jim udělá radost. Plno bájných bytostí, napínavý příběh a velké přátelství, které všechno překoná.

Děkuji nakladatelství Bambook za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, tak tady je odkaz.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat