úterý 15. srpna 2017

Trampoty kocoura Toma - Michaela Zimová

Autor: Michaela Zimová
Ilustrace: Veronika Balcarová
Nakladatelství: Bambook (Grada publishing a.s.)
Počet stran: 108
Rok vydání: 2017

"Oba kočičí kluci si to náramně užívali. Miki Toma učil, jak se šikovně přiblížit ke kořisti, jak si říci lidem o dobrůtku, jak si dát pozor na nepřátelské věci v domácnosti, ke kterým patřil třeba vysavač, kam se dá vyskočit a kde to hrozí pádem a také, jak se správně poprat."

Chceš zažít ty pravé kočičárny? Kocourek Tom se už moc těší na novou rodinu, ale jaké je jeho překvapení, když zjistí, že zde není jediným kočičím miláčkem. Bydlí tu ještě nafrněná mňaudáma Apsara a také mazaný kocour Mikin. Časem se ale všichni spřátelí, a když celá parta vyrazí s rodinou na chalupu, to pravé kočičí dobrodružství teprve začíná...


Pokud hledáte klasickou kočičí pohádku pro vaše nejmenší, tak tohle je trefa do černého. Nejdříve, jako už tradičně u většiny dětských knih, zmíním ilustrace. Protože opět je to díky paní Veroniky Balcarové pastva pro oči. Milé, pěkně provedené, odpovídající tématu. Obrázky, jenž všechny stránky doslova rozzářily. Můžete se přesvědčit sami, pár jich tu pro vás mám.

Samotný příběh kocoura Toma už je pořádně napínavý. Nejdříve se s ním setkají čtenáři, když je malé kotě a je odveden do nového domova. Tam ale není sám. Jsou tam starší kočky, jenž se nejdříve tváří nepřístupně a malý Tom neví, co si myslet. Má strach a proto v nepřítomnosti velké kočičí mámy - paničky, je zavírán sám do místnosti, aby mu neublížili. Postupem času se ale začnou přátelit. Nejdříve s Mikim, který jej učí všechny velmi důležité věci, které musí umět a poté i se vznešenou Apsarou, jenž je kočka výstavní. Ale u ní je to delší a o to napínavější cesta.


"I tak se jí dostávalo od maminky vzorného vychování. Věděla, jak se správně chodí na kočičí záchod, jak mít srovnané packy a ocásek, když sedí. Věděla, že takové šlechtěné kočky, jako je ona, nežebrají u lidí o jídlo."

Kniha Trampoty kocoura Toma je určena pro čtenáře od šesti let a věřím, že i menším se líbit bude, pokud jim to rodiče budou předčítat. Protože je upoutají obrázky a děti moc rády řeší, co se pod kterým obrázkem skrývá za příběh.
Písmo je samozřejmě větším fontem, takže se příjemně čte, navíc obrázky jsou téměř na každé stránce, tudíž zpestření je perfektní.

I přesto všechno se může některým zdát, že se jedná o "obyčejnou" knihu, která žádným způsobem nevyniká v moři dalších dětských knih. Ale nenechte se zmást. Protože spojení autorčina příběhu s kresbami je opravdu skvělé a celá kniha, včetně příběhu, na mě působí velmi mile, roztomile, je to takové pohlazení pro duši. Jsou tam místa, kdy jde do tuhého, poté se zase situace uklidní a vyvádějí se lumpárny... Na to, že nemám kočky moc ráda, tak jsem začala po nějakém koťátku toužit... :-)

Pokud záleží na mě, doporučuji tuto knížku všem dětem, které mají kočku doma (povinně) a všem ostatním, které ji doma nemají, protože aspoň něco málo se z kočičího života naučí. :-)

Děkuji nakladatelství Bambook za zaslání recenzního výtisku a pokud jej chcete koupit, tak přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat