úterý 22. srpna 2017

Dívka, která věděla příliš mnoho - Amanda Quick

Autor: Amanda Quick
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 357

"Přeju Ti ve Tvém novém životě jen to nejlepší. Uteč, jak nejdál to od tohohle domu půjde, a už se nikdy neohlížej."

Autorka známých románů se se svou nejnovější knížkou vydává do třicátých let minulého století do idylického městečka Burning Cove v Kalifornii, které se stalo útočištěm hollywoodských hvězd a milionářů hledajících soukromí pro své skandální románky a divoké večírky...
Irene Glassonová, nováček v novinářské branži, se pouští za sólokaprem do hotelu v Burning Cove, kde je na dně bazénu objeveno tělo krásné mladé herečky. Majitelem hotelu je kdysi světoznámý kouzelník Oliver Ward. Nesmí dovolit, aby takový skandál ohrozil jeho živobytí, i když to znamená, že musí důvěřovat Irene, ženě, která se zničehonic objevila v městečku.
S Oliverovou pomocí Irene brzy zjistí, že okouzlující ráj Burning Cove skrývá velice nebezpečná tajemství. A že minulost může každého z nich dohonit a stáhnout pod hladinu...

Amanda Quick je pseudonym Jayne Ann Krentz. Narodila se roku 1948 v Kalifornii. Studovala historii na kalifornské univerzitě v Santa Cruz a získala titul bakaláře. Poté ve studiu pokračovala a udělala si doktorát z knihovnictví. Se svým manželem se přestěhovala na Panenské ostrovy, kde pracovala jako knihovnice na základní škole. Poté se posunula na knihovnici vysoké školy a posléze se přestěhovala s manželem do Seattlu ve státě Washington, kde stále žijí. Je proslavena svou pracovitostí, protože šest dní v týdnu usedá ke svému psaní už v sedm hodin ráno.
V roce 1979 vydala svou první knihu s titulem Něžný pirát pod pseudonymem Jayne Castleová, což bylo její dívčí jméno. Asi v polovině osmdesátých let, začala jako autorka používat své vyvdané jméno - Jayne Ann Krentzová. V té době napsala dva romány, které v sobě spojovaly prvky romance a science fiction. Oba měly úspěch a proto napsala svou první, skutečnou historickou romanci, kterou vydala pod pseudonymem Amanda Quick. Všechny její romány, ať už se odehrávají v přítomnosti, budoucnosti nebo minulosti, mají však jedno společné - nepostrádají napětí, romantiku a humor.


Jak jsem v minulé recenzi psala, že toho od autorky moc načteno nemám, tak to vypadá, že se začíná blýskat na lepší časy. Hned další kniha mě utvrdila v tom, že Amanda za ten čas strávený u knihy opravdu stojí.
Dívka, která věděla příliš mnoho začíná způsobem, který mi jako čtenáři naznačil, že to nebude jen červená knihovna.
Irene, jenž pracuje jako asistentka jedné opravdu bohaté a mocné ženy je donucena změnit svůj život. A proto se ocitá jako Irene v časopise Šeptanda, jako redaktorka - začátečník. Dostane se do hotelu v Burning Cove, jenž je známý v tom, že "ukrývá" hollywoodské hvězdy a dává jim dostatek soukromí. Ovšem, když dojede na svou schůzku, kterou tam má se známou herečkou, najde ji v bazénu mrtvou a najednou slyší kroky, které se k ni rychle blíží...

Už jen začátek knihy se mi líbil, protože to působilo napínavě a v tomto duchu se nesl celý příběh. Vystupuje zde více hlavních postav, kdy každá má svou důležitou roli. Hlavní pointou jsou intriky. I když se může zdát, že Oliver, což je zkrachovalý kouzelník a nyní vlastník hotelu, kde se stala vražda, má všechno pod palcem a je správný člověk na správném místě, tak se nenechme ukolébat. Autorka mě dokázala držet v permanentním napětí a hlavně ve střehu, protože kdyby mi utekla byť jen jedna myšlenka, nemuselo by to dopadnout dobře.

Líbilo se mi, že opět je příběh velmi čtivě napsaný a hlavně napínavý. Když jsem jej četla, tak jsem stále hledala nějaké kličky a nitky, které by mě zavedly k těm špatným lidem dříve, než se tam dobere celý děj, ale byla jsem neúspěšná. Opět skvěle napsaná kniha.

"Atmosféra byla naplněna prvním jemným světlem úsvitu. Vůně zahrady a moře se mísila v povzbuzující prostředek. Rozbřesk byl vždycky tím nejlepším lékem na noční můry a vzpomínky."

Autorka opět nezklamala. Jedná se o dobře propracovanou detektivku s velmi zajímavou zápletkou a samozřejmě nechybí ani pořádná dávka romantiky. Ovšem, když začnete číst, budete přemýšlet, jestli se té romantiky vůbec dočkáme, protože nasadila laťku opravdu vysoko co se týče "temných" informací. Celý příběh se skvěle četl, i když vypadá písmo nahuštěné, přesto stránky ubíhaly s rychlostí blesku.
Další plus je vykreslení postav, protože každá měla své místo a hlavně jejich rozhovory, které probíhaly a myšlenky, které jsem se dočetla, byly logicky sestavené a dávaly smysl. Myslím si, že přesně takto by lidé mezi sebou mluvili. Nebylo to přehnané, bylo to tak akorát (samozřejmě až na ty zbraně a vraždy a tak...) :-)

Určitě doporučuji. Tak jako předešlá kniha, tak i Dívka, která věděla příliš mnoho je skvěle zpracovaná detektivka s lehkým romantickým nádechem. Takže pro všechny ženy, které mají rády tuto kombinaci bude kniha trefou do černého.

Děkuji nakladatelství Baronet za poslání recenzního výtisku a pokud si jej chcete koupit, můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat