sobota 15. července 2017

Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky - Jíří Žáček

Autor: Jiří Žáček
Ilustrace: Adolf Born
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 304

"Proklínat děti? Dobré nebe-
tím potrestáte vždy jen sami sebe!"

Hrůzostrašné pohádky o dracích, obrech, čertech, ježibabách, čarodějích, jezinkách a dalších strašidelných bytostech z domácích lidových pramenů i jiných evropských zdrojů vybral a barvitým jazykem převyprávěl Jiří Žáček. Tajemnou atmosféru svými ilustracemi vytvořil Adolf Born, a tak se děti, které se rády bojí doma pod peřinou, mají na co těšit. A proč právě hrůzostrašné pohádky? Protože je děti nejen milují (dospělí ostatně také, jen jim říkají jinak), ale zároveň v nich najdou mnoho příkladů, jak mohou překonat vlastní strach. Vědomí, že rodič nebo jiný dospělý vypravěč je nablízku, dětem pomáhá, ale zápas o statečné srdce si musí vybojovat samy.

Spojením naprosto skvělého vypravěče Jiřího Žáčka a precizního ilustrátora Adolfa Borna vznikla kniha, která sice patří mezi ty nákladnější, ale její koupí nezkazíte naprosto nic. Hrůzostrašné pohádky si vaši pozornost zaslouží.


Kniha obsahuje hned několik pohádek. Od těch českých, klasických, které známe, jako je například Červená Karkulka, Otesánek nebo Zlatovláska se zde také objevují objevují pohádky z jiných evropských zemí, které už nám tak známé nejsou a proto si na své přijdou i dospělí, věřte mi, budete kulit oči jako já například u Parádnice Sally z Anglie, Bílé Karolínky a Černé Karolínky z Nizozemí nebo Ďábla z Aastu z Nizozemska, která se mi líbila asi nejvíce. Ne, líbila není to správné slovo, protože se mi líbily všechny! U ďábla jsem byla asi nejvíce překvapená, co všechno pak Žáček s písmeny dovede! Byla jsem naprosto uchvácena.


Když jsem si text četla nahlas, zjistila jsem, že se snažím číst básnicky. Protahovala jsem písmenka, dělala delší pauzy... Jedna z mála knih, u které jsem přemýšlela co čtu a hlavně, jak to čtu. A taky jsem si pohádky, které jsem četla nahlas, užila více než ty čtené potichu.
Další věc, která se mi velmi líbila, tak jsou krátké rýmy na konci každé pohádky. Vždy se to vztahuje k příběhu a svým způsobem je to skvělé ukončení celé pohádky. Jsou i jednoduše zapamatovatelné a ten následující jsem si už párkrát řekla jen tak... Pro radost. :-)

"Stává se občas, na mou věru,
že i zlí obři mají občas hodnou dceru."

Jiří Žáček je český lyrický a satirický básník a redaktor, autor knih pro děti. Narodil se v Chomutově, od dětství žil ve Strakonicích. V roce 1963 absolvoval průmyslovku ve Volyni a po vystudování stavební fakulty ČVUT v Praze bydlel ve Vlašimi. V letech 1974-91 působil jako redaktor poezie v nakladatelství Československý spisovatel, poté vystřídal několik redaktorských míst. Jeho verše vynikají svěží obrazností, vtipem a smyslově radostným přístupem k život. Postupně v nich sílí satirické prvky a projevuje se rozporné vidění světa. V současné době pracuje jako nakladatelský redaktor.
Adolf Born byl český malíř, kreslíř, ilustrátor, animátor, karikaturista a kostýmní výtvarník. Narodil se v Českých Velenicích, kde se mluvilo česky i německy. V letech 1949-1950 studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, později přešel na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou a na Akademii výtvarných umění v Praze, kde absolvoval. Od roku 1960 byla jeho díla vystavena po celém světě a získal za ně mnoho cen. Roku 1974 byl na světové výstavě v Montrealu jmenován karikaturistou roku. V roce 1988 byl jmenován zasloužilým umělcem. V roce 2003 získal Medaile Za zásluhy 1.stupně. V roce 2013 získal na Anifilmu cenu za celoživotní přínos animovanému filmu a byl také rytířem francouzského Řádu umění a literatury.
Jeho nejznámější díla zahrnují ilustrace knih od Miloše Macourka (Mach a Šebestová, Žofka), Julese Verna, A. Dumase staršího, Vojtěcha Steklače a jiné. Jeho animace navíc vtipně glosují i děj ve filmové sérii o básnících.
Zemřel 22.května 2016 ve věku 85 let.


Jak je jasné z přecházejících odstavců, pan Žáček a pan Born jsou zárukou naprosté kvality. Jejich spojením vzniklo úžasné, pohádkové dílo, které potěší nejen děti, ale také dospělé. Navíc díky panu Žáčkovi jsou pohádky opravdu strašidelné, protože nechybí vydloubnuté oči, smrt na jazyku, únos dítěte, pronásledování, vyhrožování a mnoho dalších.
Děti se rády bojí a s touto knihou ten strach přijde. Přitom je tam vždy schováno ponaučení, i když pohádka dopadne špatně, tak čtenář ví, co se mělo udělat jinak.

Určitě doporučuji, tato kniha nemá vůbec nic, co bych ji vytkla, ale má naprosto odzbrojující kouzlo, které vás chytne a nepustí. Nejen, že si v ní budete číst, ale je to taková typická kniha, kterou když kolem ní projdete, tak pohladíte, otevřete ji jen proto, aby jste ji prolistovali a tak pořád dokola.

Naprosto jednoznačně a zaslouženě, plný počet bodů!

Děkuji nakladatelství Slovart za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, tak přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se krásně!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat