středa 7. června 2017

Poušť v plamenech - Alwyn Hamiltonová

Autor: Alwyn Hamiltonová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 287

"Ghúlové mají tisíce různých podob. Vysocí lidokožci bez tváře, kteří člověku sežerou maso a vezmou na sebe jeho podobu, aby si mohli pochutnat i na jeho rodině. Malé kožnaté noční můry, které se zakousnou do hrudi spících lidí a krmí se jejich strachem, dokud z nich nevysajou duši."

Amání je neohrožená pistolnice a osud pouště ji leží v rukou. Pouštnímu národu země Mirádži vládnou smrtelníci, ale v divokých, holých pustinách se pořád potulují mystická stvoření z dávných pověstí a někde prý stále čarují i samotní džinové. Na městečku Prachov ale nic mystického ani magického není a Amání se už nemůže dočkat, až z něj zmizí. Jestli zde zůstane, jejím osudem je skončit "buď provdaná, nebo mrtvá", takže se Amání hodlá z Prachova dostat za pomoci své ostré mušky. Když se na střelecké soutěži setká s Jinem, tajemným a neskutečně přitažlivým cizincem, usoudí, že našla ideální únikovou cestu. Ale za celé roky, kdy fantazírovala o útěku z domova, se jí určitě nesnilo, že odsud uteče před vražednou sultánovou armádou s uprchlíkem hledaným za velezradu na mytickém koni. A určitě nečekala, že se do toho uprchlíka zamiluje...nebo že ji mladík pomůže odhalit mocnou pravdu o tom, kdo Amání opravdu je.

Alwyn Hamiltonová se narodila v Torontu a dětství strávila cestováním mezi Evropou a Kanadou. Poté se její rodiče usadili ve Francii a vyrůstala v Beaune, což je malé město ve Francii. Studovala dějiny umění v Anglii na King College v Cambridge University. V současné době žije v Londýně. A je autorkou naprosto skvělé knihy, Poušť v plamenech.

Amání je správná hlavní postava. Prořízlá pusa, ničeho se nebojí a do všeho jde naplno. Udělá vše pro to, aby měla a mohla mít to, co si přeje. Jin, tajemný "východní had"je pro ni cizinec, se kterým se náhodně setká na pistolnické soutěži, ale pak už se jejich cesty úplně nerozdělí. Může si říkat, že je to osud, náhoda, předurčení... Z nějakého důvodu se to děje a Amání musí zjistit všechny detaily, aby věděla kdo je, proč a co má Jin za lubem. Nesmí ji lhát, protože "lež je hřích"...

Jakmile vezmete knihu do ruky a začnete číst, okamžitě budete mít kolem sebe duny z písku. Písek z pouště se vám zaryje hluboko do kůže. Autorka dokázala skvělým způsobem popsat kraj, ve kterém se příběh odehrává tak, že jsem měla pocit, jako bych nikdy nežila nikde jinde, než v poušti.
Ještě jsem nečetla nic podobného. Moc se mi líbila jak mytologie, která byla naprosto kouzelná, tak způsob, jakým zasahovaly nadpřirozené bytosti do děje. Takový búraqi je něco, co bych chtěla aspoň jednou vidět. Kdyby se rozhodl někdo tuto knihu zfilmovat, opravdu by mě zajímalo, jakým způsobem by se s tím poprali. Protože ghúlové, lidokožci, džinové i samotní búraqi byli famózní a skvěle popsáni. Věřím, že by mnoho čtenářů neuspokojili, i kdyby to byli sebelepší filmaři. :-) Má fantazie tady jela na plné obrátky.

"Oheň nerozezná dobro od zla o nic líp než kulka."

Poušť v plamenech je kniha, která u nás nemá obdoby. Nejen, že všechno je nové, neotřelé, ale také příběh, který čtete je přesně takový, jaký má být. Měla jsem pocit, že se celý příběh odvíjí přesně, jak si přeju, všechno to napětí bylo soustředěno v těch nejlepších momentech a ve správné míře. Alwyn Hamiltonová mě dokázala napínat až do konce a pořádně mě natěšit na další díl.

Jsem unešená a doporučuji knihu bez jakéhokoliv váhání. Nejen, že na stránkách objevíte pořádné napětí, ale najdete zde i dávku romantiky a fantasy prvků. Hrdinství, odvaha, přátelství, oddanost, důvěra - pojmy, které jsou hrdinům vlastní. Samozřejmě jsou tam i zloduši, kteří se snaží různými způsoby, nekalými, získat to, co jim nenáleží, ale stojí proti nim Amání, Jin, Ahmed a ostatní, kteří udělají vše pro to, aby bylo zlo potrestáno.

Perfektně zpracováno, napsáno velmi čtivě. Toto dílo, Poušť v plamenech, si zaslouží vaši plnou pozornost. V ději vše šlape jak švýcarské hodinky a věřím tomu, že se budete, zároveň se mnou, těšit na další díl. :-)

Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a pokud si chcete knihu objednat, můžete tak učinit přímo tady.

Co říkáte, jdete do ní? Nebo už jste četli?
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat