čtvrtek 8. června 2017

Hlavně to nikomu neříkej - Miroslava Varáčková

Autor: Miroslava Varáčková
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: #BOOKLAB/Slovart
Počet stran: 240

"V jednom z nejkrutějších a nejtemnějších dní v něm nacházím maják, léčitele, světlo a teplo zároveň."

Slova jsou někdy nebezpečnější než pěsti...
Ivovi je dvacet a život před sebou. Mladší sestra Eva je jeho jediná slabost, pro niž bez váhání vytáhne do boje. Sedmnáctiletá Eva je bratrův pravý opak. Je terčem posměchu, proto se snaží být neviditelná. Ale s jizvou na tváři a stigmatem rodinné tragédie se před spolužáky uniká stěží. Když nevinné žertíky přerostou v přímočarou tyranii, Eva nachází jedinou radost ze života v tanci. A tam ji osud uštědří poslední a nejtvrdší ránu jménem láska. S něhou a porozuměním píše autorka o šikaně, pocitech osamělosti v rozvrácených rodinách a o přátelstvích teenagerů, která pro ně v těžkých chvílích znamenají všechno.

Miroslava Varáčková je slovenská autorka, která žije se svým mužem a dvěma dětmi v Trnavě. Její knihy jsou určeny pro mladší čtenáře, young adult žánr. Miluje turistiku, svou rodinu, cestování, dobré filmy a rockovou hudbu. Bojí se hluboké vody a nesnáší faleš. :-)
U nás se nejvíce zapsala do povědomí českých čtenářů její knihou Adaptace (Slovart, 2016), která je samozřejmě určena mladým čtenářům a navíc zařazena mezi scifi.

Kniha, Hlavně to nikomu neříkej, o které vám zde napíšu pár řádků, je něco neobyčejného. Všechny postavy, které se v příběhu objevují, jsou vykresleny až na hranici extrému. Eva byla extrémně naivní a bojácná, Ivo byl extrémně ostražitý, Paula byla extrémně zlá. Přijde mi, jako by ty postavy byly vykresleny vždy jen jednou vlastností. Ano, Eva měla problémy, své démony, ale taky měla i světlé stránky, které ovšem byly zastíněné tím špatným. Vždy byla autorkou zvolena jedna vlastnost, která vystupovala nejvíc na světlo.
Třeba Ivo, bratr Evy. Má strach o svou sestru, kontroluje ji více, než to dělají rodiče. Opatruje ji víc, než oko v hlavě. I když je tam párkrát dáno něco k dobru, tato "špatná" vlastnost převládá a je při čtení až do očí bijící. A tak stejně je to i u ostatních hrdinů. Vždy paní Varáčková vypíchla něco, co bylo nejdůležitější, aby čtenáři zaregistrovali a kolem toho se odvíjelo vše ostatní.

Samotný příběh byl výjimečný tím, jak se odehrával. Šikana je sama o sobě zlá, ale pokud se děje ve větší míře, hlavně surovější, tak je to hodně špatný. Tady v příběhu to bylo vygradováno na max, ale to pro to, abychom pochopili, jako čtenáři, o co ve skutečnosti jde. Vždy se v našem okolí objeví nějaký magor, kdy srážka s ním pro nás může mít zásadní následky. Tak jak to bylo u Evy. Přechází na novou školu a místo, aby měla kolem sebe přátele, má po svém boku lidi, kteří ji hodlají srazit na kolena a to nejen slovně, i činy. Většinou záleží na dané osobě, jestli v sobě najde dost síly a těm individuím se postaví, ale ve většině případech se tak bojí, jako Eva, že nikomu nic neříkají a nechají si ubližovat. Což je naprosto špatně.

"Vnesl do mého smutného života plného starostí závan svěžího vzduchu, optimismu a naděje, že nejsem až tak otřesná holka, za jakou mě pokládají spolužáci i jak se zdám sama sobě."

Lidi v blízkém okolí osoby, které je ubližováno, by si měli všimnout, že se něco děje, ale není to pravidlem. Pokud se někdo přetvařuje dobře, nemusí to zjistit ani nejbližší rodina či přátelé. Opět dokonalý příklad v knize. Timo vs. Eva vs. Lukáš.
Je s podivem, jak autorka dokázala perfektně vystihnout situace, při kterých se v hlavě "oběti" musí opravdu vyskytovat takové myšlenky, jako tomu bylo u Evy.

Příběh není složitý. Dospělým může být vnímán i jako jednoduchý. Ovšem pro mládež, která je na konci základky, začátku střední, se jedná, dle mého, o povinnou četbu.
Když jsem byla na střední, taky jsem měla jednu spolužačku, které bylo ubližováno. Nebyl to extrém, jak tomu je u Evy, ale jednou nenašla své pouzdro na lavici a měla tam jen lísteček (jestli tě má rádo, vrátí se) a to dané pouzdro leželo pod oknem venku. Nebo rozmazané máslo po lavici... Tehdy jsem byla naštvaná na kluky, kteří ji to prováděli, ale když se ji člověk chtěl zastat, ona o to nestála. Kopala kolem sebe potom ještě víc. Vím, že byla uzavřená do sebe, odmítala pomoc, protože nevěřila, že by někdo s ní měl dobré úmysly, ale právě o to jde. Aby si k sobě "oběť" a ochránce našli cestu. Tak jak je to opět v knize Hlavně to nikomu neříkej.
A víte, co je ještě důležité, co jsem pochopila z knihy? Když už neřekne nikomu oběť, co se děje, řekněte to vy. Vy, kteří to vidíte, co se děje a nepatříte do řad "trápitelů". Někdy ta osoba může mít ještě větší strach to říct, někdy si může myslet, že všechno už je ztraceno... Ale nikdy není pozdě. Jak je na konci knihy napsáno: "nemlčte", tak to nedělejte.

Kniha je napsána velmi čtivě a já ji slupla jako malinu během jednoho večera. Kapitoly jsou rozděleny na měsíce a my tedy prožíváme s hrdiny období od září 2014 do srpna 2015.
Další, co se mi líbilo, krom textu jsou zde i sms rozhovory, které jsou v bublinách, takže zpestření a poté i facebooková konverzace, která je opět v hezky udělaných rámečcích - jooo, a i s lajky. :-)) Hodně dobrý.

Doporučím tuto knihu všem, kterým je určena. To znamená, čtenářům okolo čtrnácti, patnácti let. Protože když chce někdo "machrovat", tak si za to ponese následky - a to přesně tady paní autorka krásně ukázala. Jak se říká v dnešní době, karma si tě najde, takže by se měl člověk dvakrát rozmyslet, než něco provede. Když ubližuje dítě dítěti, je to o to horší.
Pokud máte dítě v tomto věku, neváhejte, kupte mu knihu (třeba za vysvědčení, které se blíží) a nechte jej si ji přečíst. I když jsou tam místy romantické chvilky, myslím, že i kluci to zvládnou. Nejdůležitější je totiž pointa, o kterou jde především.

Rozepsala jsem se více, než jsem plánovala, ale ono se to někdy stává, že?! :-) Měla jsem nějakou zvláštní potřebu to ze sebe všechno vypsat.
Hodnocení knihy je za mě 100%. Bude mi dlouho vrtat v hlavě... A budu doufat, že můj syn bude bude hodný kluk, já jej k tomu určitě povedu. :-)

Děkuji nakladatelství #BOOKLAB/Slovart za zaslání recenzního výtisku a pokud se rozhodnete knihu koupit, můžete přímo tady.

Mějte se nejlíp jak můžete! :-)
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat