středa 24. května 2017

Papírová princezna - Erin Watt

Autor: Erin Watt
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Počet stran: 336

"Jenom ze zvědavosti, kolik šatů potřebuju?" I dvoje mi přijdou moc.
"Pár desítek."
Prudce se otočím, Valerie se však tváří smrtelně vážně. "Děláš si srandu."
"Nedělám." Pověsí šaty zpátky do skříně a začne je všechny vypočítávat na prstech. "Potřebuješ odpolední šaty, šaty na loď a do klubu - a to jak do společensko-sportovního, tak do těch nočních," - začíná se mi z toho točit hlava - "pak šaty na zahradní slavnosti, šaty na oficiální školní akce, šaty na akce po škole, svatební šaty, pohřební šaty-"

Ella Harperová se v prvé řadě snaží přežít. Spolu se svou přelétavou matkou se celý život stěhovala od města k městu, bojovala o přežití a věřila, že se na ni jednoho dne usměje štěstí. Po smrti matky ale Ella zůstala sama...
Dokud se neobjevil Callum Royal. Vytrhl Ellu z chudoby a odvezl ji do svého sídla, za pěti syny, kteří ji nenávidí. Bratři Royalové jsou jeden přitažlivější než druhý, ale nikdo ji nepřitahuje tak jako Reed Royal, jenž je však odhodlaný poslat ji zpátky do slumů, ze kterých vzešla. Reed o ni nestojí. Prohlašuje, že Ella mezi Royaly nepatří. Možná má pravdu. Bohatství a luxus. Intriky a lži. Nic podobného Ella ještě nepoznala, a jestli má v paláci Royalových přežít, bude se muset naučit, jak být jednou z nich - a zůstat přitom sama sebou.

Pod pseudonymem Erin Watt se ukrývají dvě autorky, jednou z nich je Jen Frederick a druhou, velmi známá a úspěšná, Elle Kennedy, jejíž sérii Off-Campus, si oblíbilo mnoho českých čtenářek. Obě autorky spojuje jak láska ke knihám, závislost na psaní, tak obrovská představivost. Milují své rodiny a domácí mazlíčky, rády vymýšlejí něco zábavného a šíleného. A nejvíce se bojí toho, že se rozhádají.

V příběhu vystupuje hlavní hrdinka, Ella Harperová, která si za svůj krátký život už stihla projít peklem. Nemá lehký život, má co dělat, aby si udržela střechu nad hlavou, a protože se touží dostat na vysokou, snaží se být ve škole nejlepší, do toho musí pracovat, aby měla na živobytí. Protože ji umře matka, musí se ohánět, aby se o ni nestarala sociálka, vymýšlí různé fígle, aby zůstala svou vlastní paní...
Jednoho dne do její školy nakráčí Callum Royal a docela ji změní život. Přepych a luxus, na který nikdy nebyla zvyklá má ovšem i své stinné stránky. Všichni ji považují v novém městě a v nové škole za nicku a nulu, je pro ně šlapka a Ella, pokud chce tenhle nátlak zvládnout, se musí všem postavit a ukázat, že je holka, která má srdce na správném místě, nenechá po sobě šlapat a ví co chce. Když se ji ale do cesty postaví všichni Royalové, není to vůbec lehké. Problémy se kupí a Ella začíná mít pocit, že tohle nezvládne...

Měla jsem tušení, že tahle kniha bude dobrá. Ale že bude až tak dobrá... Že si se mnou pohraje, nechá mě s otevřenou pusou (a velmi otevřeným koncem) čekat na druhý díl. Tohle si nezasloužím! Já potřebuju nutně číst dál!
Doslova a do písmene mně kniha strhla, hltala jsem každé písmenko, otáčela dychtivě stránky a užívala si perfektně vypracovaný, napínavý, vtipný a dramatický příběh.

Polknu smích, zatímco mě vede k další skupince, trojici holek. Všechny mají na sobě minišaty v patelových barvách. "Lydie, Ginnie, Francine, tohle je Ella." Valerie mezi námi mávne rukou a odvede mě od Pastelek, než kterákoli z nich stihne otevřit pusu. "Uvažovala jsi někdy nad tím, jestli se někteří lidi náhodou nenarodili bez kusu mozku v hlavě?" zeptá se. "Důkaz máš přímo tamhe. Ty holky daly označení prázdná makovice úplně nový rozměr."

Papírová princezna je příběh, který vás dostane. Neočekávejte žádné sladké čtení, i když tam jsou nějaké kousky s erotickým nádechem. Dostane se vám do ruky kniha, která je plná lží, intrik, přetvářky, ubližování, nenávisti. A přitom, i když je tam hromada takových negací, je to něco, co budete milovat, protože to autorky napsaly neskutečně dobře, čtivě a hlavně uvěřitelně. Někde na světě je horních deset tisích, kteří vyhazují své statisíce či miliony okny, nebojí se ukázat svou moc a sílu pomocí peněz a právě tito lidé taky dokážou nejvíce ublížit. Jsou to přesně ti, kteří si myslí, že když má člověk peníze, tak má všechno. S obyčejnými lidmi zacházejí jako s kusem hadru a záleží právě na té konkrétní osobě, jestli se jim postaví, nebo se nechá zašlápnout jako odporný a dotěrný hmyz.

Kniha je napsána velmi čtivě, nebudete se u ní nudit. Naopak, je tam spousta míst, u kterých mi vynechával dech či jsou měla pocit, že se mi rozskočí hlava, jestli s tím někdo něco neudělá. Ella a její život vás nenechají na pokoji, dokud nedočtete poslední stránku, ale i přesto, máte smůlu. Protože když se dostane na konec knihy, s otevřeným koncem a předzvěstí dalšího dílu, zase nebudete mít klid. Takové vydávání knih by mělo být trestné. Věřím, že málokterý čtenář nebude toužit se ihned začíst do dalšího dílu. To čekání teď bude nekonečné! Já sama mám problém to strávit. Potřebuji nutně další díl. Už včera, kdy jsem dočetla Papírovou princeznu bylo pozdě!

Myslím, že z mé recenze poznáváte, jak moc se mi kniha líbila a že ji vřele doporučuji. Sice je to klasická YA literatura, kdy dívku v nesnázích zachrání sympatický a bohatý muž (muži?), ale je to napsáno tak, že vám tohle klišé bude jedno.
Čtivé, zábavné, vtipné, napínavé, neobyčejné. Takto bych Papírovou princeznu shrnula. Věřím, že se dívkám, dámám, ženám bude líbit. A co bych ještě vyzdvihla, tak jsou popisy postav, tak jak je autorky zvládly. Nemám slov. Teda jo, ale i tak musím uklidnit bouchání srdce. I po dočtení, když si jen vzpomenu na Reeda a to, jak jej autorky vykreslily, mi vyskakuje husí kůže. Vlastně i Easton... I sám Callum... Tohle bylo na klobouček.
Opravdu, perfektní práce!

Jednoznačně knihu doporučuji. Tady není co víc psát. :-)

Děkuji nakladatelství Baronet za zaslání recenzního výtisku a pokud si chcete knihu koupit, můžete tak učinit přímo tady.

Co na knihu říkáte? Jdete do ní? :-)
Pěkný den všem, Daramegan







Žádné komentáře:

Okomentovat