neděle 9. dubna 2017

OTKA - Kody Keplingerová

Autor: Kody Keplingerová
Rok vydání: 2015
Počet stran: 302
Nakladatelství: CooBoo

"Bez ohledu na to, kam utečeš, nebo čím se budeš rozptylovat, realita tě nakonec dožene."

Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální a zdaleka si nemyslí, že je mezi svými kamarádkami ta nejkrásnější. Je taky moc chytrá na to, aby skočila na lep sladkým řečičkám školního hezouna Wesleyho Rushe. Bianca ho vlastně nenávidí. A když ji dá tu nepěknou přezdívku, vychrstne mu colu přímo do obličeje.
Ale doma to teď nestojí za nic a Bianca touží po rozptýlení. Což dopadne tak, že Wesleyho políbí. A co hůř, líbí se jí to! Při pokusu se z toho nějak vykroutit se z ní a jejího úhlavního nepřítele stanou "kamarádi s výhodami". Což se samozřejmě brutálně nevydaří. Wesley neumí moc naslouchat a jeho život taky stojí za starou belu. A Bianca si s hrůzou uvědomí, že do kluka, kterého nenáviděla, začíná být trochu zamilovaná.

I když mi je něco málo přes třicet let, tak jsem se u této knihy krásně pobavila. Je to příběh, který se řadí mezi young-adult žánr, takže jsem nečekala žádný literární zázrak. Touto větou samozřejmě nechci hanit YA literaturu, protože ji děsně ráda čtu, ale tímto říkám, že je většině čtenářů, kteří mají něco načteno jasné, v jakém smyslu se to bude odehrávat a zde to bylo něco podobného.
Ovšem co autorka dokázala krásně zakomponovat do děje, tak byla důležitost komunikace. Ať už je to v rodině, mezi kamarády, ve škole, prostě kdekoliv, je důležité mluvit, mluvit a mluvit. Nedusit věci, které nás štvou v sobě, protože potom člověk bouchne jako papiňák a způsobí mnohem horší následky, než kdyby upouštěl páru postupně.

Další, co se mi líbilo, tak Kody Keplingerová vytvořila velmi příjemnou postavu - Biancu. Sice je to puberťačka, ale hlavně je to holka, která si nenechala dělat na hlavu, dokázala poslat každého tam, kam si zasloužil a přemýšlela nad následky, které by ji čekaly, kdyby udělala to nebo tohle. A musím to zmínit, jsem team Wesley! :-)

"A jakmile jsem si ty otázky položila, odpovědi na ně mě zalily jako přílivová vlna. Ledová přílivová vlna, po níž jsem zůstala vykulená a v šoku."

Když jsem si zjistila, že autorce bylo sedmnáct let, jakmile napsala tuto knihu, bylo mi naprosto jasné, proč to působí tak věrohodně. Jsou tam přesně ty detaily, které byste očekávali od studentů střední školy, co se týče oblečení, návštěv různých večírků, holčičích řečí...

Jediné, co mě trochu zaráželo, byl přístup některých hrdinů k sexu. Vím, že v dnešní době je "moderní" se vychloubat kde a s kým a kdy a kolikrát, ovšem tady toho bylo nějak moc u některých. Věřím, že puberťáci chtějí poznávat a mít zmáknuté absolutně všechno, ale místy mě to přišlo přemrštěné... Ale asi je to úhel pohledu...

Celkově se mi kniha líbila, i přes svou předvídatelnost jsem s ní byla spokojená, docela napnutá, jak to tedy hrdinové vyřeší a potěšena, že tam autorka zahrnula i pointu - tu myslím ve smyslu komunikace. Zvlášť u puberťáků je určitě důležité, aby mluvili se svými rodiči. :-) A nebojte, nehejtuju, taky jsem mlčela a nikomu nic neříkala, za to teď, když jsem tak nějak "dospěla", tak říkám mamce (taťku už nemám) skoro všechno. No, vlastně všechno. A vždycky se mi uleví. :-)

Doporučuji Otku, budete se u ni smát, budete se bavit a myslím, že spousta čtenářek bude team Wesley. :-)

Děkuji Martinus.cz za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, můžete přímo zde.

Díky za návštěvu a mějte se krásně!
Daramegan


Žádné komentáře:

Okomentovat