středa 26. dubna 2017

Dovolenkáři - Emma Straubová

Autor: Emma Straubová
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada publishing s.r.o.)
Počet stran: 304

"Sylvia ještě chvíli svírala mezi rty okraj sklenice. Takhle se to dělá, je potřeba přitáhnout pozornost ke rtům. Nenápadně sklenici olízla a připadala si u toho jako velbloud v zoo. Radši ji položila zpátky na stůl a doufala, že si Joan ničeho nevšiml."

Neodolatelný a vzrušující román o tajemství a žárlivosti, které vyplavou na povrch během idylické dovolené. Manželé Postsovi se s celou početnou rodinou a přáteli vypraví na Mallorku. Důvodem je pětatřicáté výročí jejich svatby a oslava promoce dcery Sylvie. Slunný ostrov, příroda, pláže a výborné jídlo slibují perfektní únik z hektického Manhattanu. Ale všechno vždy nejde podle plánu: v průběhu dovolené, která měla být tím nejkrásnějším životním zážitkem, vycházejí na světlo stará tajemství, ponížení a křivdy z minulosti...

Máme tady 7 hlavních hrdinů. Franny a Jim jsou manželé, Sylvia a Bobby jsou jejich děti, Carmen, která je přítelkyní Bobbyho, Charles je nejlepší kamarád Franny a má za manžela Lawrence.
A všichni tito lidé jedou na společnou dovolenou na Mallorku, kde se nejen budou opalovat a užívat si pohody, ale měli by také utužit své vztahy navzájem. Ale jak to tak bývá, člověk míní a časy mění. Nejinak je to i tady, jinak by ta kniha byla o ničem. Totálně o ničem, že? :-)

Opět, jak je mým zvykem, tak vám nenapíšu, co kdo chce, co se s kým stane a jak to vyřeší, protože byste potom tu knihu už číst nemuseli. Ale budu se více zaobírat tím, jak na mě působila a jak je napsaná.
Oceňuji, že každá kapitola představovala jeden den na ostrově. Víme, jak se to každý den vyvíjelo a díky tomu jsem kolikrát měla tušení, kdy se co stane, protože jak ubíhaly dny, příběhy všech hrdinů získávaly na intenzitě.

Je ale pravda, že prvních pár dní, které strávili všichni na Mallorce, bylo takových nudných a z jejich strany evidentně nepříjemných. Nejdříve jsem nechápala, proč tam vlastně všichni jeli, když v jejich myšlenkách se jim to příčilo. Takže prvních 120 stránek jsem uvažovala, kde je zakopaný pes, protože mi to přišlo takové nemastné, neslané. Sem tam nějaký náznak, abych se měla na co těšit byl, ale žádné wow se nekonalo.
Je to příběh, který je opravdu výjimečně obyčejný. Normální rodina s přáteli, kteří si užívají sluníčka, teplých letních dnů, které jsem jim v tomto počasí záviděla, a řešili si každý své vlastní problémy.

"Manželství podobně jako lodě potřebovalo kormidlo a na něm pevnou ruku."

Ve druhé polovině se to začalo rozjíždět, ale takovým tím lenivým, letním tempem. Není to typ knihy, kdy si budete okusovat nehty, přemýšlet, kdo koho zradil a proč, ale je to spíše o tom, že vypnete mozek, zapnete čtecí pohon, odpočíváte a usmíváte se tomu, že nejen vy máte problémy na dovolené. :-) Jako by to bylo kolikrát o nás. :-)
Každý má nějaký malý problém, i když pro toho dotyčného je to ten nejhorší, největší a nejneřešitelnější problém, který mohl nastat, ale jeho vyřešení je blízko, stačí jen kývnout prstem. Kolikrát nám to ovšem nedochází a jen tápeme. Stačí jedno gesto a mám co jsem chtěla. Neříkám, že vždy, ale kolikrát to tak je. Stačí jen chtít. A věřit.

Hodně jde z příběhu cítit takové "ponaučení" nebo jak to nazvat, že velmi důležité je věřit, jít si za tím co chci, být upřímný a přímý člověk. Pokud se snažíme udělat nějakou kličku, abychom se vyhnuli řešení, které by pro nás nemuselo být ideální, tak se můžeme ztratit v labyrintu lží a tajemství. Lepší je být upřímný a i když následky můžou být katastrofální, vždy se nám uleví. A kolikrát to ten druhý ocení tak, že můžeme být příjemně překvapeni. :-)

Určitě doporučuji Dovolenkáře všem, kteří si chtějí odpočinout od všech detektivek a thrillerů. Taky těm, kterým chybí sluníčko, protože z tohoto příběhu přímo sálá. Nejednou jsem se viděla v tom bazénu, o kterém je často zmínka v knize. :-) A těm, kteří u čtení chtějí vypnout, nepřemýšlet a jen se nechat unášet na vlně pohody.

Děkuji Cosmopolis za zaslání recenzního výtisku a pokud si chcete koupit tuto knihu, můžete přímo tady.

Děkuji za přečtení a přeji pěkný den všem!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat