středa 22. března 2017

Toskánské věže - Carol M. Cramová

Autor: Carol M. Cramová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 373

"San Gimignano se věžemi jen špičatí - jednou je zkoušela spočítat a bylo to víc než sedmdesát. Den co den se městečkem rozléhalo bušení kladiv a vůbec všechen stavební hluk a vzduch býval tak plný prachu, že když nefoukalo, nebylo někdy na Piazza della Cisterna ani pořádně vidět z jedné strany na druhou."

Příběh mladé svérázné ženy - malířky, zasazený do prostředí středověkých italských měst, upoutá nejen romantické duše, ale i milovníky výtvarného umění a starých řemesel. Román Toskánské věže, odehrávající se v klikatých uličkách sluncem rozpálených náměstí středověké Itálie, je příběhem mladé ženy, která se odváží vykročit vlastní cestou a prosadit se v muži ovládaném malířském umění a řemesle. Sofia, dcera věhlasného malíře Barducciho, žije v rodném San Gimignanu provdaná za sobeckého a ješitného obchodníka se šafránem, ale tajně touží prosadit svůj talent v malířském umění, do nějž ji svéráznou výchovou zasvětil otec. Ten však nečekaně umírá a dceru už stihne pouze vybídnout, aby svůj sen nevzdávala a nepromarnila tak dar od Boha, kterého se jí dostalo. O pár měsíců později se v sieně objevuje otrhaný mládenec, a žádá o práci v malířské dílně Maestra Manziniho, bývalého přítele Antonia Barducciho...
Toskánské věže spojují hrdinčinu silnou osobnost s důkladně nastudovaným prostředím a přesvědčivými postavami, které skvěle zapadají do pestrobarevné mozaiky Itálie čtrnáctého století, jež bylo obdobím velkých zvratů v celé Evropě. Stylově sestavená zápletka plná kliček a zvratů téměř nedovolí čtenáři knihu odložit.

Naprosto souhlasím s poslední větou v úvodní anotaci příběhu. Když jsem začala knihu číst, okamžitě se mi zalíbila a já ji nechtěla odložit. Velmi jsem si hrdinku oblíbila a fandila jsem ji. Autorce, Carol M. Cramové se skvěle podařilo mě vtáhnout do příběhu, prožívat každou chvíli s hlavní hrdinkou Sofií, smát se i plakat spolu s ní.

Kniha se řadí mezi historické romány, ale vůbec se nemusíte toho žánru bát. Nejsou tam žádné sáhodlouhé pasáže přeplněné letopočty, které by vám nedávaly smysl. Na stránkách najdete pouze a jen perfektní příběh, který odkrývá to, jakým způsobem lidé žili ve středověké Itálii. A autorka to dokázala popsat naprosto úžasným, poutavým způsobem. Jaké postavení měly ženy v domácnosti, jakou měly možnost pracovat, jak se musely chovat a jakým způsobem mluvit s jinými lidmi.

"Sofia udělala pár kroků, zastavila se a zhluboka se nadechovala. Verbena a růže, máta a levandule, broskve, všechno voňavé a vyhřáté pozdně letním sluncem."

Je to naprosto brilantní román, který mne uhranul, získal si mé srdce a dlouho na něj budu vzpomínat. Sofia, jakožto hlavní hrdinka byla skvělá postava, která věděla co chce a i přes nějaké pochybnosti a překážky, které ji do života stavěli nejen lidé okolo, ale hlavně osud, přesto dokázala jít dál a snažit se naplnit svůj sen.

Toskánské věžě jsou čtivé, opravdu vás chytnou a nepustí, dokud nedočtete. Je to prvotina autorky a pokud se ji podařil napsat takto výborný příběh, jsem opravdu zvědavá, jaký bude její další počin. Protože si teď nasadila laťku opravdu vysoko.
Je napsaný tak dobře, že se čte sám, čím více slov máte přečtených, tím více vás zajímá, jak to bude pokračovat. Carol M. Cramová dokázala do jednoho příběhu dostat vše - od napětí až po romantiku.

Doporučuji to všem, kteří mají rádi nejen historické romány, ale také těm, kteří hledají příběh, jenž bude něčím výjimečný, těm, kteří hledají příběh, za kterým se bude ukrývat něco víc, než jen příběh samotný. Všem, kteří rádi čtou něco víc, než jen "knihu". Tento příběh si určitě vaši pozornost zaslouží.

Děkuji Knihy Dobrovský za zaslání recenzního výtisku a pokud si chcete Toskánské věže koupit, tak můžete přímo tady.

Děkuji za přečtení a případný komentář. :-)
Mějte se krásně,
Daramegan







Žádné komentáře:

Okomentovat