středa 6. července 2016

V tajných službách: Protřepat, nelíbat - Ally Carter

Autor: Ally Carter
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 224
Překlad: Michaela Graeberová
Rok vydání: 2016

Cammie Morganová není obyčejná patnáctiletá holka. Umí čtrnáct jazyků, nepřítele dokáže sprovodit ze světa pěti různými způsoby (třeba jen kusem syrové špagety), a škola, do které chodí, je stejně pozoruhodná jako ona. Akademie Gillian Gallagherové se navenek tváří jako výběrový internát pro výjimečné mladé dámy, ve skutečnosti ale vychovává tajné agentky a špionky. Cammiinou další specialitou je schopnost dokonale splynout s okolím. Ne nadarmo má ve škole přezdívku Chameleon. Pokud chce, dokáže být neviditelná. Tím spíše nechápe, jak je možné, že si jí na jedné cvičné misi všiml Josh. Vypadá jako úplně obyčejný kluk, ale bude třeba ho pořádně proklepnout! Jenže pak Cammie narazí na probém, se kterým si neví rady: co se stane, když se do Joshe nečekaně zamiluje? Dá se skloubit život obyčejného kluka se supertajným životem budoucí špionky, o kterém se Josh nesmí nic dozvědět? A hlavně: bude ji mít rád, i když zjistí, kdo Cammie Morganová opravdu je?

"Když mohl Spike bojovat s Buffy po boku, aby zbavili svět démonů...Když se citrón může spojit s limetkou a vznikne z toho naprosto skvělý a osvěžující Sprite, tak přece já můžu spolupracovat s Macey McHenryovou, abych získala pravou lásku!"

Cammie Morganová je mladá holka, která nemá obyčejný život, nechodí do obyčejné školy a nemá obyčejné přátele. Všechno kolem ní je supertajné, špióny se to v jejích okolí jen hemží a ona je připravena být nejlepším špiónem, minimálně se na to co nejlépe připravit v akademii, kterou vede její matka.
Až do doby, dokud se nevydá na svou první misi, kterou pro ni nachystá nový učitel a najednou je všechno jinak. Musí se rozhodnout, ale tohle rozhodnutí může být pro puberťačku zásadní. Jak se k tomu postaví?

Podle mého názoru se k tomu všemu hrdinka postavila se ctí. Jako správná dospívající žena. :-) Cam mi byla velmi sympatická, není to ten typ šestnáctileté holky, která vám leze na nervy, ale tahle holka má mozek a používá jej. Její myšlenkové pochody jsou v pořádku, takže mi, jako čtenáři, který nespadá do věkové kategorie, pro kterou je určena tato kniha, nic nevadilo, co se týče hrdinů a jejich přemýšlení.
A i když se mi líbil i samotný příběh, tak přeci jenom tam bylo něco, co mi kazilo dojem příjemného čtení. Nedokážu napsat co to bylo. Možná mi holky připomínaly trochu Jamese Bonda v sukních, minimálně se mu měly přiblížit a to je možná ono. Rozumím, že jsou k tomu vedeny, aby si poradily i s tlustým týpkem, který má přes dva metry, ale přesto byly pro mě některé pasáže trochu "přehnané".
Ale vím, že to tak mělo být. A mnohým se to může líbit. Mi to jednoduše kazilo dojem knihy, ale jiným čtenářům to nemusí vadit ani co by se za nehet vešlo...

Autorce se ovšem povedla jedna věc, o kterou ji určitě šlo. Tohle byl první díl a chystá se další. Můžu zodpovědně říct, že i když nejsem bůh ví jak odvařená, tak si určitě přečtu další díl. Protože nechala pár nezodpovězených otázek, na které jako čtenářka potřebuji odpověď a dá se říci, že se těším na další knihu. Protože pokud k tomu budu přistupovat tak, jak teď vím, že bych měla, tak si ji užiju ještě o něco více a kdo ví, možná že hodnocení bude vyšší, protože vím, co očekávat a věřím, že autorka má ještě nějaké to eso v rukávu. Po stránce příběhu to bylo totiž moc fajn. :)

Doporučuji tuto knihu mladším ročníkům, pokud sháníte dárek pro mladší sestru či mladší kamarádku, tak určitě tato novinka od Fragmentu je ta pravá. Věkově tak 14+ :-) Ale věřím, že i starší ročník (jako já) si ji rád přečte, je to taková jednohubka u které se člověk odreaguje při tom všem shonu a stresu v realitě. Někdy i něco obyčejného může být fajn. Pokud tedy nevypijete čaj a neusnete záhy s pocitem, že se to nestalo. :-)

Mějte se krásně!
Daramegan











Žádné komentáře:

Okomentovat