sobota 5. března 2016

Neviditelná zranění - Věra Fojtová

Autor: Věra Fojtová
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2016
Počet stran: 248

Neviditelná zranění jsou příběhem dvou mladých lidí, do jejichž osudu krutě zasáhla válka. Rút je šestnáctiletá dívka, která je společně se svojí matkou zařazena do transportu a místo toho, aby chodila do tanečních a prožívala své první lásky, prožije rok života v Terezíně, kde se setkává s Ervínem, dvaadvacetiletým mladíkem a milovníkem žen. Zde se jejich osudy rozdělí a Rút prožívá další válečné útrapy. 

Tato kniha je silný, dech beroucí příběh, který je založen na skutečnosti. Autorka čerpala jak z odborných knih, tak z deníků "Rút" a z výpovědi "potomka" po Ervínovi.
Rút a Ervín jsou hlavními hrdiny. I když se jejich příběhy proplétají minimálně, zasáhne nás to na začátku a na konci příběhu. Rút si prochází, což můžu prozradit, mnohem větším peklem. Její vyprávění bych řadila mezi brutální, syrové a neuvěřitelné. Nejednou mi tekly slzy, které jsem prolévala nad krutostí a přístupem "správné" rasy k ostatním lidem.

"V hlavě jsem měla jenom jedinou otázku. Co nás asi čeká tam, kam dojdeme? I přestože si ji patrně kladli všichni, odpověď nepřicházela. Ten kdo ji znal, nepovažoval za nutné odpovídat."

Na jednu stranu nechápu, proč se do těchto knih pouštím dobrovolně, A konkrétně u této knihy se mi stalo, že po dočtení jsem nemohla popadnout dech dalších pár dní a nedokázala přemýšlet ani nad něčím jiným. A nemyslitelné bylo se začíst do jiné. I když vím, že bychom neměli před tímto zavírat oči, protože je to naše minulost, tak jsem nejednou měla chuť knihu odhodit do kouta a už na ni nesáhnout.

                                                                   zdroj obrázku

Knihu doporučuji všem. Bez výjimky. Všichni bychom měli vědět, co se v té době dělo, jak to probíhalo a i když samostatný příběh Rút a Ervína je smyšlený, vše ostatní se zakládá na skutečnosti. O to víc je to kniha, která Vás bude bavit. Dozvíte se, co jste už možná věděli, ale stále je to pro vás neskutečné.
Opravdu doporučuji.

Smekám před autorkou, paní Fojtovou, že dokázala dát těm nesmyslným hrůzám smysl a poskytla nám pohled na tu špatnou stranu. Že se dokázala probírat minulostí, i když to muselo být hrozné, zjišťovat všechny ty nechutné věci. Obdivuji ji za to, že se dokázala do té hrůzy ponořit, postavit se k ní čelem a napsat pro nás, čtenáře, příběh, který je drsný, nepěkný, smutný, tragický, ale přitom nám tak blízký a nádherný.

Mé hodnocení této knihy je 100%. 

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku a knihu si můžete pořídit přímo zde, za sníženou cenu. :)

Daramegan







Žádné komentáře:

Okomentovat