neděle 21. února 2016

Temné znamení - František Šmehlík

Autor: František Šmehlík
Rok vydání: 2015
Počet stran: 386
Nakladatelství: X-media servis
Ilustrace: Markéta Mívaltová

"Bez důvěry nemáš ochránce. A bez ochránce jsi jako myška pro kroužící jestřáby."

Dlouho jsem hledala knihu, u které bych měla pocit, že se opravdu bojím. Ten pocit, kdy bych se bála otočit stránku ze strachu, co na mě vybafne a po každém čtení před spaním bych kontrolovala prostor pod postelí. A hurá, tato kniha mi to splnila. Bála jsem se a přísahám, že i bojím. Už nikdy nepojedu u nás v Ostravě tramvají číslo 5 na Vřesinu! :)
Můj pocit strachu ještě umocnilo místo, kde se příběhy odehrávají. Ostrava a okolí. No, potěš koště! :)
Autor tuto knihu zvládl a tak pojďme si to trochu rozebrat. :)

"Strach má vůni vanilky a hořkých mandlí."

Kniha obsahuje šest povídek. Jedna povídka je trochu slabší, ale tím se nezměnil můj názor na knihu a to, že je výborná.

První povídka: Oběť - díky této povídce zjistíte, co vlastně za knihu držíte v ruce. Seznámíte se s psychopatickým pediatrem a místy si budete říkat: "Pane jo, tohle mám číst?", ale věřte mi, že i když jsem si to říkala, tak jsem knihu neodložila a hltala stránky dál, jen abych věděla, jak to dopadne. A když jsem to zjistila.... Tak jsem si zase říkala, že jsem to měla odložit. :D Tahle povídka Vás naladí na hororovou a psychopatickou notu, která se táhne skrz celou knihu a po pár stránkách už Vám nic nepřijde nechutné, nemožné, nerealistické, už to pro bude jen možné a strach se do vás bude zažírat víc a víc. Nebo aspoň teda do mě určitě.

Druhá povídka: Černý pasažér v tramvaji číslo 5 - pro mě nejstrašlivější, nejvíce možná a přesně ten typ, kdy si říkáte - tak jak u filmu, nechooooooď tam! Potkáte tu Zdeňka, který zažil hroznou tragickou událost a následky, da-li se to tak říct, jej pronásledují... až do tramvaje číslo pět! :)

Třetí povídka: Andyho pán - tady obdivuju autorovu fantazii. Jedná se o nejdelší povídku v knize, ale nechybí ji nic. A hlavně, tato mě rozbrečela. I chlap se mě ptal, zda-li čtu horor nebo mi už přeskočilo. Pro mě nejemotivnější a jako majitele psa nejhrůznější. Chvílemi jsem přemýšlela, jestli mám svého psa nechat spát v posteli nebo jej zavřít do druhé ložnice a zamknout. Až si ji přečtete, zjistíte, co tím myslím a budete řešit určitě ten stejný problém jako já. :)

Čtvrtá povídka: Muž a všechny jeho duše - tato povídka pro mě byla nejslabší, pár stránek, které mne spíš nebavily. Ale tím, že se jedná opravdu jen o pár písmen, přečtete ji a zastíní ji ostatní povídky. Takže to vlastně ničemu nevadí. Ovšem Brainreader je hooodně dobrý vynález, i vám se ten nápad bude líbit! :) Věřte mi! :)

Pátá povídka: Temné znamení - pořád přemýšlím, že to bylo sice o Štěpánovi Jiskrovi, ale přitom já za tím jménem vidím samotného autora Františka Šmehlíka a jestli je to pravda, tak jsem v pasti a skončila jsem! Prostě tohle jako ne! Perfektní!!! :)

Šestá povídka: taková bonusová - Dokonalá pařba: ten nápad se mi hodně líbil a dokážu si představit, že ho autor ještě více rozvine a mohlo by to vydat na samostatnou knížku. :)

Celkově kniha byla opravdu skvělá, hnus, nechutnosti, sex, zvrhlost, ale také láska, přátelství, všechno v té knize najdete. Je to dokonale propojené a je to bravurní.
Jsem opravdu ráda, že se mi kniha dostala do rukou, moc děkuji autorovi Františku Šmehlíkovi za poslání recenzního výtisku i s věnováním.
Dávám knize plný počet bodů a až si ji přečtete, určitě to uděláte taky!

Pokud si ji budete chtít koupit, tak kontaktujte přímo tyto stránky na FB nebo můžete napsat na databázi knih přímo do bazaru.
A doufám, že až tak učiníte, že mi dáte vědět, jak se vám líbila! :)

Daramegan


Žádné komentáře:

Okomentovat