neděle 13. prosince 2015

Jonathan Strange & pan Norrell - Susanna Clarková


Autor: Susanna Clarková
Rok vydání: 2015
Počet stran: 968
Nakladatelství: Omega
Překlad: Viktor Janiš
Autor obálky: Jiří Miňovský


"O magii skoro nemluvil, a když už jednou spustil, připomínalo to dějepravnou přednášku a nikdo ho nevydržel poslouchat."

Před mnoha staletími, dokud ještě magie v Anglii vzkvétala, byl největším mágem Král Havran. Tento člověk vychovaný na elfím dvoře se stal otcem anglické magie: v jeho pojetí se v ní snoubila elfí moudrost a lidský rozum. Na počátku devatenáctého století však z Krále Havrana nezbývá o moc víc než legenda a Anglie se svým šíleným králem a šviháckými básníky na praktickou magii nevěří.
Pak se ale v Hurtfewském opatství objeví samotářský pan Norrell a nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii. Pan Norrell odcestuje do Londýna pomáhat vládě v boji proti Napoleonovi, nečekaně při tom narazí na nadaného mladého mága a vezme ho k sobě do učení. Jonathan Strange je okouzlující, bohatý a arogantní. Společně ohromí celou zemi svými podivuhodnými skutky.
Do jejich partnerství se však brzy vloudí rivalita. Pan Norrell se nikdy nezbavil svého tajnůstkářství a Jonathana Strange zase přitahuje ta nejdivočejší a nejnebezpečnější magie. Uhrahnula mu tajemná postava Krále Havrana a riskantními experimenty s dávno zapomenutou magií ohrozí nejen partnerství s Norrellem, ale i všechno, co mu je drahé.

"Může mág zabít člověka magií?" zeptal se lord Wellington Strange. Strange se zamračil. Ta otázka se mu očividně nelíbila. "Mág by nejspíš mohl," připustil, "ale gentleman nikdy."

Mám kolem sebe pár přátel, kteří tuto knihu již četli. V mladším, dřívějším vydání a nemůžou si ji vynachválit. Někteří se k ní stále vracejí. A já pořád marně přemýšlela, co v této knize vidí. Nebyla jsem schopna to pochopit a abych si ji sehnala a přečetla... Moc jsem si nevěřila, docela mne odrazovalo počet stran. A co si budeme nalhávat, jiné knihy měly přednost. Když ale před časem nakladatelství Omega vyhlásila konkurz na recenzní výtisky této knihy, tak jsem se přihlásila. No co, aspoň mne to "donutí" si ji přečíst a pochopit tím své okolí.
A v tuto chvíli Vám všem hrdě oznamuji, že jsem pochopila, co všichni na této knize mají. Je jedním slovem báječná. Skloubí se zde všechny prvky, které v knize vyhledávám a které mám ráda, je to psané jazykem, který je srozumitelný a kniha je navíc vyšperkována jak krásnými ilustracemi, vidíte výše ukázku, tak poznámkami pod čarou, které doplňují děj tím správným způsobem, abychom vše perfektně pochopili.

Autorka navíc do děje zařadila opravdové dějiny, je zde zmiňován lord Wellington, bitva u Waterloo, samotný velký malý Napoleon. Kniha, ač se odehrává někdy v letech 1807 až 1817, je hýřící naší dobou. Když se začtete, máte pocit, že děj se odehrává za vašimi okny a ne někdy v hluboké minulosti.
Za celých 10 let děje se setkáváme s panem Norrellem a Jonathanem Strangem a jejich blízkými. Musím říct, že Childremasse (sluhu pana Norrella), jsem si velmi oblíbila, ani vlastně pořádně nevím proč, každopádně on a Strange jsou pro mě ti největší fešáci v knížce. :)

Bylo zde krásně popsáno nejen to, co magie s lidmi udělá, jak se lidé dokáží přiživit na šikovnosti druhých, přitom sami jsou "odpad", jak dokáží ti, co věří v dobro vše zvládnout a taky, že když nechcete něco dělat, někdy vám prostě nezbývá žádná možnost, než to udělat. Ale boží mlýny melou... Což se přesvědčíte na vlastní oči.

Prostředí, které autorka zmiňuje v knize, Anglie a Itálie, jsou popsány velmi věrohodně a když pan Strange jede na gondole, tak máte pocit, že se vezete s ním. Nebo když se prochází večerními uličkami v Anglii, opět mu děláte společnost, dostáváte se i do bodu, když pan Norrell sedí ve své knihovně a při svitu svíček si čte magické knihy, snažení se jen zvednout ruku a můžete se do nich začíst taky.

Kniha mne okouzlila, i přes necelý jeden tisíc stran, je to příběh, který má spád, je velmi zábavný, je rychlý, napínavý a je pohádkový. Určitě bych tuto knihu doporučila i mladším čtenářům - pokud se zvládnou překonat v počtu stran. :)
Za mne má tato kniha plný počet bodů a je to krásná kniha do mé sbírky. Knihovna má radost, jen září, tak jako její hrdá majitelka. :)

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku a vy, kteří si chcete nadělit tuto bichli na vánoce, tak můžete tak učinit zde.

Děkuji za přečtení a budu ráda za každý komentář. :) Četli jste? Chystáte se?

Daramegan


Žádné komentáře:

Okomentovat