čtvrtek 17. prosince 2015

Hazardérka - Stephanie Cliffordová

Autor: Stephanie Cliffordová
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Leda
Orig. název: Everybody Rise
Počet stran: 376

"Zábavně vyprávěný příběh mladé ženy, která usiluje o společenský vzestup." - The Washington Post

"Vynikající debut. Hazardérku, román z 21.století, lze přirovnat k velkým románům století devatenáctého." - Malcolm Gladwell

Román Stephanie Cliffordové, novinářky New York Times, nám s fascinujícími detaily umožňuje nahlédnout do "zlaté klece" mladých newoyorských finančníků a bankovních makléřů, kteří se díky kapitálu svých rodičů, elitním školám a konexím vezou na vlně spekulativních báječných zisků - v době, kdy jen škarohlídi rozpoznávají příznaky krize, jež zanedlouho zasáhne celou Ameriku.
Hrdinka Evelína pochází ze skromnějších poměrů, ale díky své ambiciózní matce absolvovala elitní školu a nyní využije všech prostředků, aby pronikla do oslnivého života, který dosud sledovala jenom zpovzdálí. Řečeno s Hemingwayem je oslněna romantickou bázní ze superbohatých, a tak napodobuje snobská tekutá pravidla, slangové výrazy a manýry "aristokratických starých peněz". Jenomže kam až dosahuje magická hypnotizující moc muzikálových příběhů? Evelína se musí v mnohém zapřít - co se jí ale ukáže, jestli projde zrcadlem a ohlédne se?

Předchozí odstavec je oficiální anotace. A víte co? Já bych to asi dokázala shrnout do pár slov. Něco ve smyslu: Zlatá a zkažená mládež.. :) Nebo bohatí a neklidní. :))
Evelína a její rodina nepatří mezi horní vrstvu, jsou spíše průměr. Nemůžou si stěžovat, ale určitě neobrážejí všechny plesy, večírky, slavnostní události, soutěžní sešlosti a všechno takové. Jenže Evina chce víc. Chce zapadnout mezi bohatou smetánku, chce mít fotky v každém denním tisku, chce být slavná a hlavně chce být bohatá. Jak to ale udělat? Možná by si někteří z vás řekli, že začnou pracovat, šetřit, utrhovat si od úst a pak možná, jednou... časem.. Ale ona čekat nechce a nebude. A proto se zaplétá do intrik a lží, využívá kreditní karty, využívá svého nově nabytého postu mezi smetánkou, spolu s její novou "kamarádkou" Kamilou, která pochází z jedné skoro nejbohatší rodiny, o které se mluví.
Když si to může dovolit Kamila, může i ona. Ale opravdu její studna nikdy nevyschne? A když ano, co se stane potom? Bude Kamila opravdu kamarádka, která ji vždy podpoří? Snaží se vyrovnat Kamile a jim podobným, ale zvládne to?



Knihu jsem měla přečtenou za tři dny. Byla to jízda, takovým tím stylem, kdy jsem kroutila hlavou nad tím, jak Evině chybí sebevědomí, jak je krátkozraká k situacím, kterým se opravdu nevyhne nebo nad chováním ostatních hrdinů. Ovšem, co vám můžu slíbit je, že se neukroutíte. :)) Jakmile totiž dochází k tomu, že dostanete křeč, stane se v knize něco nepředvídatelného, což vám dodá uspokojení na duši. Ne jednou jsem si řekla: ha! Dobře ti tak! A máš to! :) A pak zase došlo na situaci, kdy jsem nechápavě zírala na stránku a musela si to přečíst ještě jednou, jestli tam je opravdu napsané to, co jsem četla. Jsou tam neskutečné skoky v ději, ale v dobrém slova smyslu, proto vás ta kniha bude bavit a mladší generace si z toho můžou vzít i nějaké to ponaučení. :) Například to, že lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. :)

Kniha byla velmi příjemná, oddechové čtení, které ovšem mělo něco do sebe. Bavilo mne to tak, jak mělo, o čemž svědčí i to, že za tři dny jsou četbu sfoukla ( a to jsem mezitím měla dvě dvanáctky v práci) :)
Ha! A není s knihou nuda. Určitě ovšem od ní nečekejte bůh ví jaké poselství, ovšem je to milá knížka, která potěší každou ženu, dívku, dámu a věřím, že i moderní babičku! :)

Děkuji nakladatelství Leda za poskytnutí recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit a udělat tak radost s ní jako s vánočním dárkem (protože knih není nikdy dost!), tak ji můžete koupit zde.

Díky za váš čas,
Daramegan












Žádné komentáře:

Okomentovat