pondělí 17. srpna 2015

Požitkář - Richard Mason

Autor: Richard Mason
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 280
Překlad: Jana Jašová
Orig. název: History of a Pleasure Seeker


" Piet už naskicoval několik desítek předmětů v domě a vybral si zrovna ty nejkvalitnější kousky: pro Maartena Vermeulen-Sickerste to bylo nezpochybnitelné potvrzení víry v toho mládence."

Piet Barol vyrůstá jen se svým otcem, jelikož maminka mu umřela, když byl malý a po nějaké době se rozhodne odejít do světa na "zkušenou". A tak se ocitá před dveřmi rodiny Maartena Vermeulen-Sickerste, aby se stal domácím učitelem jejich syna, který nikdy nevychází z domu a "nedruží" se s rodinou. Maarten má dvě dcery, okolo 20let a manželku Jacobinu, která přijímá Pieta do jejich domu a tím startuje novou životní úroveň Pieta.
Už žádné záchody na zahradě, žádná teplá voda pouze na "vánoce". Ocitá se v naprosto jiném, přepychovém světě, který mu dodává odhodlání bojovat sám za sebe a docílit toho, co si sám přeje. Odplout na lodi Eugénie do New Yorku, kde chce začít nový život bohatého muže. A rodina Maartena mu s tímto plánem má pomoc...



Můj názor:
Předtím, než jsem se začetla do knížky, jsem si otevřela GR a koukala na názory čtenářů přede mnou. A protože kniha u nás vyšla teprve nedávno, byly tam názory lidí z jiných států, ale dá se říct, že průměrem jsou tři hvězdy a názor, že se jedná o napodobeninu 50 odstínů, či dokonce to předčí slavné dílo E.L.James. A v tu chvíli to na mě přišlo - dostala jsem strach, protože tyhle romány, které se můžou odehrávat na plátně až po desáté hodině, já nevyhledávám ani omylem. :)

Otevřela jsem knihu, tvářila se skepticky a začetla se. První scéna, hned někdy okolo 40té stránky - už mě trochu zamrazilo, ale trvalo to pár řádků - možná deset? a poté byl opět klid skoro na půl knihy. A to mne tak mile překvapilo, že jsem četla a četla až jsem zjistila, že je konec.
Tento román je psán tak, aby vás přiměl se vžít do životů tehdejší smetánky, která v roce 1907 měla vše, o čem si ostatní lidé mohli nechat zdát. Autor skvěle popisuje tehdejší umění, jako například zdobení domů, průčelí, obytných prostor obchodníků či hotely. Jako například zlaté kliky, mosazné držáky, vykládané pokladničky a mnoho dalších krásných kousků, které si díky autorově popisu nádherně představíte.

Děj sám o sobě je jednoduchý, žádné složité uvažování, ale je psán svižnou formou, tudíž se u knihy nenudíte. A dokonce hlavní hrdina má dva úkoly, které musí splnit a můžete se cítit trochu napnutí, zda se mu to podaří či nikoliv.
K hlavnímu hrdinovi jsem si ovšem cestu nenašla, mě se spíše líbily vedlejší postavy, jako byla svérázná Louisa či opatrný Blok. Ovšem poznat takového Pieta Barola bude minimálně pastva pro oči žen. :) Autor se vyzná v mužích a ví, co si chce žena přečíst! :)

Richard Mason nám otvírá v tomto románu dveře do ložnic, kuchyní a zákoutí Amsterdamu v roce 1907 a také mezi poměry vrchnost-služebnictvo. Je pravda, že tak nějak si to i člověk představuje, že bohatí používají své sluhy jako hračky a Mason mě v tom jen utvrzuje.

Každopádně celkově hodnotím knihu velmi kladně. Nejvíc se mi líbil smysl pro detail, poté povaha hrdinů, poté i kniha sama o sobě, protože když jsem ji otevřela, hned na mě vybafla loď - a já si říkám, Titanic? :D A na konci knihy mi došlo, že je to Eugénie a já měla radost, že ji vidím, že mi to docvaklo. :)

Celkové hodnocení knihy - velmi kladné, jsem mile překvapena, co z toho vzešlo a jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou.



Pokud si ji budete chtít koupit, tak můžete tady a já děkuji mnohokrát nakladatelství LEDA za poskytnutí recenzního výtisku.

A v neposlední řadě Vám přidávám oficiální anotaci, pokud by došlo k tomu, že stále nemáte jasno, či koupit nebo ne.
Amsterdam v roce 1907. Zlatý věk vrcholí, světovou válku si nikdo neumí představit a do přepychového domu holandského velkopodnikatele nastupuje domácí učitel, aby se staral o syna postiženého nutkavými běsy. Jenže Piet Barol, mladík z provinčních poměrů, má méně ušlechtilé úmysly: hodlá se vyšvihnout mezi elitu a podělit se s ní o hédonistický způsob života. Spoléhá přitom jak na své fyzické přednosti, tak na vemlouvavost a licoměrnost. Nakolik mu však bude po vůli magnátova choť, kterou si vybral jako nástroj svého vzestupu, a nakolik se její manžel projeví jen jako slepý paroháč?
Ve svém nejnovějším románu Richard Mason zpracovává věčné stendhalovské téma kariérismu a provoz v salonu, ložnicích i v kuchyni rejdařova domu sleduje jako prvotřídní voyeur i vynikající stylista. Jak spolu v zjemnělém ovzduší secese souvisejí náhoda s předurčením, kalvinistické odříkání s láskou k tomu či onomu pohlaví a vášnivý sex s představou dobra? Odpověď dá tento znamenitý, čtivý a napínavý portrét „La Belle Époque“.
zdroj: stránky nakladatelství LEDA

S úctou, Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat